Merkez PTT karşısında MEHTAP ÇAY Evi’nde, Kahveci Fatih usta ile Pamuk DAYI Atlas Sinemasını konuşuyorlar.

PAMUK DAYI “Abdulsamet Atlas Sinemasını yaptığında dediler ki ‘‘Abdulsamet bu sinemayı yıkacak yerden düz edecek yerine yedi sene arpa, yedi sene buğday ekecek o mahsulü fakir fukaraya dağıtacak. Sinema yerini de cami edecek.

Yedi sene hacca gidecek. Her sene yedi kurban kesecek. Her vakit dergâhta namaz kılacak, tövbe-i Nasuh edecek. Allaha ağlayarak yalvaracak, secdeye kapanacak istiğfar edecek ki, belki Allah yüzüne bakar tövbesini kabul eder’’ diyerek, bazı hacı, hoca, sofiler, yan yandan fetvaları verip veriştirdiler. Abdulsamet’i öyle ilan etiler ki, kâfur el kâfirin. 

 Şimdi ben baktım Abdulsamet günde iki film birden oynatırdı bu kadar söz aldı. Bu gün televizyonlar herkesin evinde günde yedi film birden oynatmakta ama kimseden ses seda yok. Şimdi herkes sofisinden hocasından bir Abdulsamet olmuş sesleri çıkan yok.

Abdulsamet bu sinema işini bıraktı ama bizler gün boyu illa devam, illa devam.                                                                                 

Yaklaşık yetmiş yılık bir tarihi olan Urfa’da sessiz sinema dönemiyle gösteriye başlayan, tiyatro, konser, siyasi toplantı ve sinema salonu olarak da kullanılan, ve ilk olarak, dönemin Başbakanı Süleyman DEMİREL GAP Projesinin halka tanıtımı bu yazlık, kışlık iki bölümden oluşan ve İlin en çok sinema locasına sahip olan bu tarihi ATLAS sinemasında yapmıştır. İbrahim TATLISES, Seyfettin SUCU, Kadir SEMA, Aziz ÇEKİRGE, Abdullah UYANIK, İsmail BADILLI, Ahmet KARAOĞLAN, SİYAMİ OKUR, Mehmet NACAK, KEPEKÇİ ABDE, DEMİR İZZET, Mehmet DELİOĞLU, MAHMUT COŞKUN SES, Nuri SESİGÜZEL, URFALI BABE, Mustafa DİŞLİ gibi birçok ünlülerin sahne almasına vesile olan, Urfa’nın ilk kültür eğittim merkezlerinden sayılan Kesme taştan inşa edilen bu tarihi Atlas sineması, yaklaşık kırk yıldır kapalı tutulmaktadır…

Pamuk Dayının bu sohbetinden esinlenerek Atlas sinemasının kültür saat merkezine dönüştürülmesi için, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Eşref FAKIBABA’nın yüksek huzurlarına çıktım. 

Sayın Başkanım atlas sinemasının varislerinden Sayın Prof. Mustafa TAPLAMACI’dan bu sinemanın, Türkmen sineması gibi kültür merkezine dönüşmesi için hazır olup, böylesi bir fikre sıcak baktıklarını ayrıca da, kardeşinin de Antalya kütüphanesine iki oda dolusu kitap bağışladığını söyledi.

Bundan evvel Sayın Ahmet BAHÇIVAN’ın kendisiyle bir defa görüştüğünü yalnız dönem değişmesi ile görüşmelerin neticesiz kaldığını ama yeniden bir gelişme olursa kâr amaçlı değil, kültürel amaçlı teklife açık olduğunu, tanıtım kartını ve adresini de bana verdi.

Ayrıca, Atlas sinemanın kuzey kapısını Ahmet Bahçıvan iş merkezi kapısından birleştirirsek sinemanın güney kapısından ön caddeye asfalt yola hükmedileceğini de anlatım. 

Sayın başkan beni çok iyi dinledi çok iyi not aldı çok iyi ilgilendi ama bu güne kadar bana Atlas sineması için, ne çok iyi bir şey yapıldı, nede çok iyi bir şey anlatıldı.

Bende konuyu üstelemedim çünkü o zamanlar gündemde, fikir üretene provokatör, proje üretene rantçı yakıştırması söylentileri vardı. Bu arada şehir beyefendilerinden Sayın İsmal MUTLU; Dergâhın üstü ve çift kubbe, kale boynu, çift mağara civarın da bulunan alanı istimlak edip, oranın manevi yapısına uygun, modern cephesi ve pencereleri dergâha yönelik ezan, kuran, dua ve hatim sesini algılayacak yapıda, beş yıldızlı turistik bir otel ile çok amaçlı dinler diyaloguna uygun bir kültür merkezi alışveriş kapasiteli plaza inşa edilse düşüncesini bile yutkunduk.

Başkana söylemedik. Yani URFA LİSESİ tarihi binasını Atlas sinemasıyla bütünleştireme. Konusunu da kesip atık.

PAMUK DAYI’nın söylediği gibi ABDULSAMET misali bizi de bazı hocalar, bazı sofiler, bazı başkanlar kafur el kafirin fetvasını ve bazı siyasilerin de rantçı yada provokatör yakıştırmalarına meydan vermemek için öyle bıraktık.

      Şuan Atlas sineması için herkesçe beklenen URFA LİSESİ mezunu olan Büyük şehir Belediye Başkanı Sayın Zeynel Abidin BEYAZGÜL’ün, İKMALE kalmayacağında.

  Başta Dedik ya ;      

                                           

                             BAŞKAN BEYAZGÜL ATLAS SİNEMASINI SENDE BİL

                                             ...!