Şanlıurfa, Tarih bakımından dünyanın en önemli merkezlerinden biri konumunda. Kentte bulunan sayısız tarihi eserlerden biri de “Avlanan Amazonlar” mozaiği. 

Şanlıurfa’da 2006-2008 yılları arasında yapılan kazılarda keşfedilen mozaik, muhtemelen Doğu Roma İmparatorluğu’nun önemli bir bürokratına ait olan bir villadaki 12 odayı kapsıyor.

 

Mozaiğin ana panosunda, Amazonlar aslan, leopar ve kurt avlıyor. Panoda ön plandaki iki Amazon (Melanippe ve Penthesileia) atlı olarak, geri plandaki iki Amazon (Hippolyte ve Thermodosa) ise yaya olarak avlanıyor.

Panonun ortasında ise ensesinden başının üstüne doğru kan akan yaralı bir aslan acı içinde resmedilmiş. Panoyu çepeçevre saran geniş bordürde kıvrımlı kenger yaprakları arasında Eros’un av sahneleri ile köşede bereketi sembolize eden kadın maskesi betimleniyor. Villanın başodasının tabanını süsleyen bu mozaik MS 5-6. yüzyıla tarihleniyor.

Şanlıurfa’da bulunan ve çok iyi korunmuş olan “Avlanan Amazonlar” mozaiği, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olarak kabul edilen Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.