İnsanlığın sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin bulunduğu Şanlıurfa dünya çapında bir kongreye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya Neolitik Kongresi 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa'da gerçekleşecek.

12 bin yıllık tarihiyle Göbeklitepe insanlığın geçmişine ışık tutuyor. Ancak burası, Şanlıurfa’da tarihi yeniden yazdıran tek yer değil. Karahantepe’de devam eden arkeolojik kazıların genişletilmesiyle bölgede daha fazla önemli bulguya erişilmişti. Bu nedenle de artık Taş Tepeler olarak anılan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bölgeye ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da yılın en önemli kongrelerinden biri düzenlenecek.

4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Dünya Neoloitik Kongresi alanında önemli bir platform olma özelliği taşıyor. Kongre, farklı coğrafi bölgelerde, farklı zaman dilimlerinde gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumlara ilişkin tartışmaları bir araya getirmek amacıyla düzenleniyor. Kongrenin oturumları Harran Üniversitesi ve Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşecek.

Kongre, Neolitik olaylara hem yerel hem de küresel ölçekte bakmanın ve düşünmenin yeni yollarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu sayede, insanlığın geçmişine dair daha derin bir anlayış geliştirmek ve geleceğe dair daha sağlam adımlar atmak mümkün olacak.

Kongre ayrıca, Neolitik kültürlerin ortaya çıkışı ve gelişmesiyle ilgili geleneksel teorilere ve terminolojilere meydan okumayı amaçlıyor. Farklı coğrafyalardaki Neolitik oluşumların karşılaştırılması yoluyla, bu kültürlerin ortak özellikleri ve farklılıkları belirlenecek ve Neolitik Çağ'a dair yeni bakış açıları geliştirilecek.