Amatör olarak müzik işleriyle uğraşan Şanlıurfalı Serkan Aygün, Şanlıurfa’nın müzik anlamında kültürel miraslarından biri olan Seyfettin Sucu’nun en sevilen şarkılarından “Öldürdi Beni Seyfo” şarkısını yapay zeka yardımıyla rap tarzında söyletmeyi başardı. 

Söz ve müzik Seyfettin Sucu'ya ait olan “Öldürdi Beni Seyfo” şarkısı daha önce birçok yerel sanatçı tarafından tekrar yorumlanmıştı. Ancak ilk defa bir yapay zeka aracılığıyla seslendirildi.

Yapay zeka ile yaptığı “Öldürdi Beni Seyfo” şarkısı büyük beğeni toplayan Aygün, Şanlıurfa’ya has olan başka şarkıları da bu şekilde düzenleyeceğini belirtti.

YAPAY ZEKA İLE MÜZİK SESLENDİRME NEDİR ?

Vali Şıldak’tan müjdeli haber! Sayısı 7’ye ulaşacak Vali Şıldak’tan müjdeli haber! Sayısı 7’ye ulaşacak

AI cover yapma, bir şarkının yeniden düzenlenerek farklı bir tarza uyarlanması veya farklı bir dille seslendirilmesi işlemidir. Bu süreç, uzun ve zahmetli olabilirken, yapay zeka teknolojileri bu süreci kolaylaştırarak müzisyenlere yeni kapılar açıyor.

SEYFETTİN SUCU KİMDİR?

1942 yılında Şanlıurfa’nın Kamberiye mahallesinde dünyaya geldi. Dar gelirli bir ailenin çocuğu olduğu için ekonomik nedenlerden dolayı okul hayatıyla tanışamadı. 'Ayağında Kundura', 'Muradı Böyle' gibi pek çok şarkı Seyfettin Sucu'ya aittir. 70 Adet plak ve çok sayıda kasedi bulunan ve yanık sesi ile bilinen Seyfettin sucu Hoyrat ile nam yapmıştır. Urfa törelerini konu alan 'Havar' filmi tek yaptığı filmdir. Müzik yaşamından önce dokumacılık 'Çulhacıcılık' mesleğini yapmıştır.

1966 yılında İstanbul'a yolu düşen sanatçı bir şekilde denk geldiği bir plak şirketi sahibi ile tanışır ve ilk plak çalışmasını 'Bu Handan, Kervan İşler Bu Handan” isimli uzun hava ile yapar. 'Urfa Benim İçimde, Ben Urfa’nın İçindeyim' sözü Urfalıları mest etmiştir. En yakın arkadaşlarından biri olan İbrahim Tatlıses kendisi için, 'Herkes bana hayran, ben Seyfettin’e kurban.' diyerek değerini vurgulamıştır.

Seyfettin Sucu, Urfa'nın dışında da tanınmış şöhretli bir sanatçı olmuştur. 1975 ve 1978 yılları arasında Şam'da, Halep'te, Rakka'da konserler vermiş ve halk tarafından 'Şark Bülbülü' unvanı verilmiştir. 1984 yılında giderek sağlığı bozulmaya başlayan sanatçıya yapılan tüm tedaviler sonuç vermemiş ve sanatçı 1987'nin Temmuz ayında vefat etmiştir. Ölümü 'Sanatçımız İzmir’e gittiği bir konser sırasında fenalaşmış ve aramızdan ayrılmıştır.' sözleriyle duyurulmuştur. Kabri Bediüzzaman Mezarlığındadır.

Şanlıurfa’da ne kadar unutulmaya yüz tutmuş gibi görünse de hala şarkıları keyifle, zevkle dinlenmektedir.

Editör: Haber Merkezi