Kültürel mirasın korunması, tanıtılması ve sevdirilmesini amaçlayan arkeoloji sevdalısı bir grup tarafından çıkarılan ARKHE Dergisi, Sayburç kazılarında ortaya çıkarılan 11 bin yıllık duvar kabartmalarına yer verdi.

Derginin çalışmasında, Göbeklitepe yakınlarında yer alan bölgede keşfedilen duvar kabartmasında iki insan, iki leopar ve bir boğa olmak üzere beş figürün yer aldığı belirtiliyor.

Neolitik çağ yerleşimi Sayburç’ta, kireçtaşı ana kaya içine açılan dairesel planlı, bir yapı ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 11 metre çapındaki yapının duvarı boyunca yine ana kayadan biçimlendirilmiş yaklaşık bir metre yüksekliğinde bir seki yer alıyor. 60-70 cm genişliğindeki sekinin ön yüzünde, ana kaya yüzeyine kazınmış kabartma şeklinde beş figür yer alıyor. Figürlerden biri eliyle fallusunu tutan erkek, iki yanında ağızları açık iki leopar, bunların sol kısmında ise elinde yılan tutan bir erkek ve karşısında duran bir boğa yer alıyor.

Kazı çalışmalarının Doç. Dr. Eylem Özdoğan başkanlığında yürütüldüğü Sayburç yerleşimi aynı zamanda Göbeklitepe ile birlikte çevresindeki on arkeolojik alandan oluşan Taş Tepeler'den biri olma özelliğine sahip.

TAŞ TEPELER 

2021 yılında bu arkeolojik alanlardan oluşan Taş Tepeler’de çalışmalara başlandı. 200 kilometrelik bir alana yayılan ‘taş tepelerin’ insanlık tarihi için az bilinen bir dönemi aydınlatması ve Göbeklitepe kültürü hakkında yeni bilgiler vermesi bekleniyor. Taş Tepeler adı verilen bu yerleşmeler (Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yenimahalle), Göbeklitepe ile aşağı yukarı çağdaş olan ve benzer özellikler taşıyan başka yerler de olduğunu gösteriyor.