ŞANLIURFA – Doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası vatandaş bu yıl nasıl ısınacağını şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Şanlıurfa Oduncular Pazarı’nda odun ve kömür fiyatlarının yanından bile geçilmiyor. Geçen seneye göre fiyatlar katbekat artmış durumda.
Geçtiğimiz günlerde gelen yüzde 20 zamla doğal gaz son 9 ayda 2,5 kat arttı. Kömür ve odun fiyatlarında da geçen seneye göre üç kata yakın artış yaşandı.
Şanlıurfa’da meşe ağacının tonu 2 bin 500 lira, kayısı ağacının tonu 2 bin 200 liradan satılıyor. Geçen sene tonu 2 bin lira olan kömürün tonu ise şu günlerde 8 bin liradan veriliyor. Yakacaklarda geçen yıla göre en az iki kat artış var. Oduncu esnafına göre, akaryakıt ve enerjideki zamların odunlara ve kömüre yansıması farklı oldu. Ancak esnaf, kıs mevsimine doğru fiyatların daha da tırmanabileceğini öngörüyor.
BİHA olarak Şanlıurfa Oduncular Pazarı’ndaki esnaf ve müşteriler ile görüştük.
DOĞAN: KIŞ GELMEDEN ÜŞÜDÜK
Kışlık odun ihtiyacını şimdiden temin etmek isteyen vatandaşlardan İlhan Doğan, “Buraya odun almaya geldim. Odun pazarında odun fiyatları bayağı bir yüksek. Geçen sene bin liraya aldığımız odun bu sene 2 bin lira olmuş. Her şeyin fiyatı iki kat olmuş. Gerçekten geçim çok zor. Meşe odununun tonunu 2 bin 300 liraya satıyorlar. Kayısı odununun tonunu ise 2 bin 200 lira civarında bir fiyata satıyorlar. Gerçekten odunlar pahalı olmuş. Kış gelmeden üşüdük. Piyasa allak bulak olmuş. Bugün tonu iki bin lirayı aşan odun yılbaşında 5 bin lira olabilir. Bunu için erkenden geldim. Bir ton odun alacağım” dedi.
SATICI: ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ YERİNE KOYAMIYORUZ
Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafından Mehmet Satıcı, bir ton odunun fiyatının iki bin liranın üzerinde seyrettiğini söyledi. Geçen sene tonu 800 lira olan meşe odununun şimdi 2 bin 500 lira olduğunu belirten Satıcı, “Kayısı odununun tonu da 2 bin 400 lira civarında satılıyor. Mazot ve enflasyon farkından dolayı odunlar pahalı oldu. Birinci sınıf Rus kömürünün tonu 8 bin lira. Geçen sene Rus kömürü 2 bin lira civarındaydı. Bu kömür ithal olduğu için pahalı. Enerji ve küresel krizden dolayı odun fiyatlarına zam geldi” diye konuştu.
Bir ton odunu 2 bin 500 liraya satsalar da kesim, parçalara ayırma, işçilerin parası ve yakıt parasına bin 500 lira gittiğini belirten Satıcı, “Esnaf olarak mağdur durumdayız. Eskisi gibi alışveriş yapamıyoruz. Aldığımız ürünü yerine koyamıyoruz. Esnaf ticaret yapamıyor” ifadelerini kullandı.
DEMİR: ZOR DURUMDAYIZ
Oduncular Pazarı’nda işçi olarak çalışan Ahmet Demir de gelen müşterilerin fiyatları duyunca gittiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Geçen seneye göre bu yıl odun fiyatları yükseldi. Gelen müşterilerin çoğu fiyat sorup gidiyor. Bir ton odun 2 bin 500 lira olmuş. Zor durumdayız. Esnaf da fazla kazanmıyor. Fakir olan insanlar alım güçleri iyi olmadığı için odun alamıyor bile. Kırsal kesimdekiler de doğal gaz olmadığı için oduna daha çok ihtiyaç duyuyorlar”.