Pandemi döneminde popüler hale gelen ve hızla büyüyen moto kuryecilik sektörü, özellikle sigortasız çalışanların fazlalığıyla dikkat çekiyor. Sektörde sigortalı çalışan moto kurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız çalışanlarla birlikte bu sayının 350 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMANIN VERGİLENDİRİLMESİ

Ekonomim.com'da yer alan habere göre, Ücretli olarak bir şirkete bağlı çalışan moto kuryeler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve şirketler tarafından vergileri ödeniyor. Ancak, kendi hesabına çalışan ve bağımsız olarak gelir elde eden moto kuryeler, vergi yükümlülüklerinden muaf olabiliyor. Yeni düzenleme, bu boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Torba yasa teklifi ile bağımsız çalışan moto kuryeler de sosyal medya fenomenleri gibi basit bir vergilendirme usulüne tabi tutulacak. Bu düzenleme, kuryelerin belirli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmelerini öngörüyor.

BANKALAR ARACILIĞIYLA VERGİLENDİRME

Yeni düzenlemeye göre, moto kuryelerin Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açmaları ve tüm gelirlerini bu hesap üzerinden tahsil etmeleri gerekecek. Bankalar, bu hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacak ve bu vergiyi beyan edip vergi dairesine ödeyecekler.

YILLIK KAZANÇ LİMİTİ

Eğer moto kuryelerin yıllık brüt hasılatı belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalırsa, bu gelirler için beyanname vermelerine gerek kalmayacak. Ancak, bu tutarın aşılması halinde, kuryeler elde ettikleri gelirlerin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olacak.

YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ

Moto kuryeleri gelir vergisi kapsamına alması öngörülen düzenlemenin, 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.