ŞANLIURFA – Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban Bayramı günlerinde iş yoğunluğunun olduğu sektörlerden biri de dericiler. Kesilen kurban derileri dericiler tarafından ücretiyle toplanır, muhafaza edilmek için tuzlanır ve depolarda saklanır. Deriler daha sonra zamanı geldiğinde ayakkabı, çarık, süs ve giyim eşyası elde etmede kullanılır. Bazen de deriler tabaka halinde büyük fabrikalara satılır.
Bir zamanların tutulan mesleği olan dericilik, özellikle el işi dericilik yapanlar için teknolojiye ve seriye üretime yenik düşmüş durumda.
Şanlıurfa’da tarihi çarşılar bölgesinde uzun yıllardır dericilik yapan dükkanlar mesleğin geldiği son noktayı özetliyor.
Hem derilerin toplanıp satışı yapılan hem de özel tasarım deri aksesuarlar yapılan dükkanlarda durgunluk hakim. Öyle ki esnaf, Kurban Bayramı döneminden de pek bir şey beklemiyor. Deri toplayanlar, geçmiş yıllara göre derinin değerini düşmesinden şikayetçi.
YILMAZ: SEKTÖRDE SERİ OLARAK ÇALIŞMA OLMUYOR
BİHA’ya konuşan derici esnaflarından Abdulkadir Yılmaz, derilere kalitesine göre fiyat biçtiklerini söyledi.
“Deriler şu an satılıyor ama para etmiyor” diyen Yılmaz, özellikle koyun derilerinin değerinin çok az olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Deri fiyatları eskiye nazaran şimdilik biraz iyi. Koyun derileri para etmiyor ama diğer deriler daha değerli. Sığır derileri para ediyor” dedi.
Yılmaz, Kurban Bayramı döneminde çok büyük bir yoğunluk beklemediklerini vurgulayarak, “Sığır derisinin kilosunu 5 liradan alıyoruz. Derilerde yırtık olmaması lazım, yırtık olunca tabii fiyatı da düşüyor. Koyun derisi de 5 lira ama almak istemiyoruz çünkü masrafını çıkarmıyor. Para etmiyor. Küçük kuzu derileri post olarak işlenir, süs eşyası olarak satılır. Artık bu süs eşyaları da eskisi gibi rağbet görmüyor” ifadesini kullandı.
Yaptıkları işte seri çalışma olmadığına dikkati çeken Yılmaz, bir zamanların revaçta mesleğinin teknolojinin getirdiği kolaylıkla da gözden düşmesiyle birçok esnafın iş yerini kapattığını anlattı.
AYKUT: DERİYİ HAVA KOŞULLARI ETKİLİYOR
Derici esnafından Şerif Aykut da işlerinin eski gibi olmadığından dert yandı.
“Deri fiyatları düşük, kurban derilerinde fiyatlar da haliyle düşüyor” diyen Aykut, şunları söyledi:
“Kurbanlar alelacele kesildiği derilerde yırtılma, kesikler oluşuyor. Bu tür deriler ucuza gider. Hava serin olduğu zaman fiyatlar değişir. Yazın sıcağında deriyi muhafaza etmek zor, sıcaklık etkiliyor. Büyükbaş hayvanların derisi para ediyor. Küçükbaş kurbanlar pek para etmiyor.”
Derileri tuzlayıp depolarda muhafaza ettiklerini, bayramdan sonra da duruma göre sattıklarını ifade eden Aykut, derinin kalitesine göre para verdiklerini kaydetti. Aykut, sığır derisinin kilosunu 10 lirandan, koyun derisinin kilosunu ise 3-4 liradan aldıklarını kaydetti.