URFAHABERMERKEZİ / Abdullah TOPRAK'ın Haberi - İstanbul Avcılar’da kendilerini İçişleri Bakanlığı görevlisi gibi tanıtan sahte yetkililer, kapı kapı dolaşarak kimlik bilgisi ve bağış adı altında para topladı. Sahte belgelerle halkı kandıran dolandırıcılar kayıplara karıştı, polis peşlerinde.
İstanbul'un Avcılar ilçesinde akıllara durgunluk veren bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Mustafa Kemalpaşa Mahallesi’nde kapı kapı dolaşan ve ellerinde sahte antetli kâğıtlar ile İçişleri Bakanlığı logosu taşıyan belgeler bulunan şüpheliler, bina sakinlerine kendilerini “bakanlık görevlisi” olarak tanıttı. Sözde “veri takibi” yaptıklarını söyleyen bu kişiler, vatandaşlardan kimlik bilgilerini istedi. Bazı bina sakinleri ise kandırılarak “Engelli derneğine bağış” adı altında para verdi.
SAHTE MAKBUZLA PARA TOPLADILAR
Kimlik bilgilerini toplamakla yetinmeyen dolandırıcılar, bağış topladıklarını söyleyerek bazı vatandaşlardan nakit para aldı. Şüphelilerin, verdikleri sahte makbuzlarla güven sağlamaya çalıştıkları belirlendi. Mahalle sakinlerinden bazıları durumdan şüphelenerek muhtara ve polise başvurdu.
MUHTAR GÖRÜNTÜLERİ TOPLADI, HALKI UYARDI
Olayı öğrenen Mahalle Muhtarı Zehra Er, Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Avcılar Kaymakamlığı ile iletişime geçerek böyle bir bakanlık çalışmasının olmadığını netleştirdi. Güvenlik kameraları ve vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüleri toplayan muhtar, delilleri polisle paylaştı. Ardından mahallenin sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.
POLİS HAREKETE GEÇTİ
Yapılan şikâyet üzerine Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Polis, mahalledeki güvenlik kameralarını inceleyerek dolandırıcıların kimliğini tespit etmeye çalışıyor.
UZMANDAN UYARI: İMZAYLA BORÇLANDIRILABİLİRSİNİZ
Adli Bilişim Uzmanı ve Emekli Polis Memuru İsa Altun, bu tür dolandırıcılık vakalarında imza atmanın ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Altun, “Vatandaşlarımız bu kişilere inanıp kimlik bilgilerini paylaşmamalı, hele hele hiçbir belgeye imza atmamalı. İmza attırarak kişileri borçlandırabiliyorlar. Bu hem maddi hem manevi zararlara yol açabilir” dedi.
Altun ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın sahada bireylerden parmak izi, biyometrik veri veya kimlik toplama gibi bir görevinin bulunmadığını hatırlattı. “Böyle durumlarda derhal 112 Acil Çağrı Merkezi, polis veya jandarma aranmalı. Bu kişilerin faaliyetleri engellenmeli” uyarısında bulundu.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Yetkililer, bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı tüm vatandaşları dikkatli olmaya, kimlik bilgilerini ve kişisel verilerini tanımadıkları şahıslarla paylaşmamaya çağırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: