Ev sahipleri ile kiracıların karşı karşıya gelmeleri yüksek kira bedellerinden dolayı aralıksız devam ediyor. Fırsatçı ev sahiplerini yüzde 25 kira zammı sınırı bile durdurmaya yetmedi. Yüksek kira zammını kabul etmeyen kiracıları evden çıkarmak isteyen ev sahipleri şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemler uygulamaya başladılar. Kiracılar iyi niyetli bir şekilde olaya yaklaşırken bir anda ev sahiplerinin kendilerine kurduğu tuzağın ortasında kalıyorlar.

EV SAHİPLERİNİN YENİ OYUNU!

Kiracısını evden çıkarmak için haklı gerekçe yaratmaya çalışan ev sahipleri evlerdeki tadilatlara sığındılar. Ancak bunu farklı bir usulle devreye sokuyorlar. Kiracı evde yapılması lüzumlu olan ve maliyetini ev sahibinin karşılaması gereken bir tadilat yapılması gerektiğini ev sahibine bildirdiğinde aslında evden çıkarılma sürecini başlatıyor. Fırsatçı ev sahipleri kiracılarına tadilatı yapmalarını ve kiradan düşmelerini sözlü bir şekilde bildiriyorlar.

Ev sahibi ile tadilat konusunda anlaştığını zanneden kiracı ise evde gereken işlemi yaparak onun maliyetini de kiradan düşeceğim diyerek cebinden ödüyor. Kira ödeme vakti geldiğinde ise ev sahibine masraflar düşülmüş bir şekilde kira ödüyor. Ev sahibi ise “kira eksik yattı” diyerek kiracı hakkında yasal işlem başlatıyor. Kiracının elinde ilgili tadilat için ev sahibinin yazılı izni olmadığı için ispat ortaya koyamıyor ve bir anda evden tahliyesi sağlanabiliyor.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Ev sahiplerinin yeni oyununa düşmek istemeyen kiracıların bazı işlemler yapmaları gerekiyor. Eğer evde ev sahibinin yapması gereken bir tadilat varsa bu yazılı olarak ev sahibine bildirilmelidir. Bu bildirim sonrasında ya ev sahibi ilgili tadilatı kendisi yaptıracaktır veya kiracının bahsi geçen tadilatı yapması için yazılı onay verecektir. Ev sahibinin izin vermesi de kiracıyı kurtarmayacaktır. Ardından yapılan tadilatın faturası ihtarname ile ev sahibine bildirilmelidir. Ev sahibi bu ihtarname ile kiracıya yazılı olarak yapılan masrafın kiradan düşülmesini bildirecektir veya masrafları ödeyecektir. Bunlar yapılmazsa kiracılar icra takibi veya dava açarak masrafları ev sahibinden tahsil edebilir.