İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Şanlıurfa’nın 2023 Turizm Başkenti ilan edilmesinin ardından Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz haftalarda başkent Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’u ziyaret etti ve kentte yapılması gerekenleri anlattı.
Görüşmede heyet, Bakan Ersoy’a yapılacak hazırlıklar için taleplerini iletirken, Ersoy da Şanlıurfa’dan beklentilerini aktardı.
Bakan Ersoy, Şanlıurfa’da yatak sayısı yetersiz olduğu için konaklama konusunda atak beklediğini söylerken, otel yapılması için yatırımcılara arsa tahsisinde kolaylıklar tanıyacaklarını iletti. Ancak denildiği gibi olmadı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 16 ilde bulunan on binlerce metrekare araziyi turizm yatırımlarına tahsis ederken, Şanlıurfa’yı liste dışı bıraktı.
Bakanlığın, kamu taşınmazı tahsisine ilişkin Resmi Gazete’deki duyurusuna göre, mülkiyeti hazineye ait olan Afyonkarahisar’da 3, Antalya’da 15, Aydın, Bursa, Denizli, Trabzon, Niğde ve Nevşehir’de 1’er, Erzincan ve Hatay’da 2’şer, İzmir’de 7, Kars ve Mersin’de 3’er, Muğla ve Ordu’da 4’er ve Yalova’da 2 arazi turizme tahsis edildi.
24 BİN YENİ YATAK
Açıklanan listeye göre, söz konusu tahsisler üzerine 24 binden fazla yatağa denk gelen 47 tane 3, 4 ve 5 yıldızlı otel, 4 tane 18 delikli golf sahası, 4 tane de günübirlik tesis yapılacak.
Şanlıurfa’dan ise turizme tahsis edilen herhangi bir arazi bulunmuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 16 ilde bulunan on binlerce metrekare araziyi turizm yatırımlarına tahsis ederken Şanlıurfa’yı, kentin ‘turizm başkenti’ seçildiği bir dönemde, üstelik Bakan Ersoy’un kentte yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu belirterek konaklamaya ağır verilmesini istediği bir zamanda, liste dışında bırakması dikkati çekti.
BAŞVURU İÇİN SON GÜN 19 AĞUSTOSKültür ve Turizm Bakanlığı’nın kamu taşınmaz tahsis açıklamasına göre girişimciler, 19 Ağustos saat 16:30'a kadar başvurularını Bakanlığa elden yapabilecek. Girişimciler birden fazla taşınmaz için başvuruda bulunabilecek. Fakat başvuru yapılacak her taşınmaz için ayrı tahsis şartnamesi bedeli (15 bin TL) ödenerek, ayrı bir başvuru dosyası hazırlanacak. Başvurular mali yeterlilik kapsamında değerlendirilmeye alınacak. Birden fazla başvuru gelen taşınmazlar için, başvuruları yeterli görülen girişimciler arasında sosyal ve teknik altyapıya katılım amaçlı müzakere gerçekleştirilecek. Tek başvurunun geldiği taşınmazlar için ise girişimciden, yatırımın özelliğine göre Müzakere Komisyonu tarafından tespit edilecek tutarda sosyal ve teknik altyapıya katılım payı talep edilebilecek. Bakanlık tarafından istenilecek müzakere teminatı, kesin ve süresiz teminat mektubu olarak müzakere esnasında Bakanlık yetkililerine teslim edilecek. Bakanlık tarafından ön izin gelmeyen girişimcilerin müzakere teminat mektupları geri verilecek.