Konu: İhracat Bedelinin 25’inin Merkez Bankasına satılması (bozdurulması) zorunluluğu
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 03.01.2022 tarihinde, 16 Ocak 2020 Tarihli İhracat Genelgesine aşağıdaki maddeyi eklemiştir.
İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı
EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ye (İhracat Bedeli Kabul Belgesini) veya DAB’a (Döviz Alım Belgesi ) bağlanan ihracat bedellerinin 25'i İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır.
Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir.
Buna maddeye göre İBKB veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizin 25’i, İBKB veya DAB’ın düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satılmak üzere İBKB veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılacak, yani TL’ye çevrilecektir. Satış işlemi Merkez Bankasına olacağından, şirketlerin bankalarla anlaşarak, aynı kurdan tekrar döviz alımı yapılması mümkün olmayacaktır. Uygulanacak döviz satış kuru MB tarafından ilan edilen kur olacaktır.
Uygulama sadece USD, EURO ve GBP cinsinden gelen dövizleri kapsamaktadır. Yani diğer para birimlerinden gelen ihracat bedellerinin 25’ini MB’ye satma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ayrıca her bir GB bazında 30.000 USD’nin altında kalan ihracatlar için İBKB veya DAB düzenleme zorunluluğu bulunmadığından, ilgili ihracat bedelleri de bu uygulama kapsamı dışında kalmaktadır. Ancak ihtiyari olarak İBKB veya DAB düzenletilirse, bu bedellerin de 25’i MB’ye satışı kaçınılmaz olacaktır
Dövize endeksli TL ile hayatımız daha mı kolay olacak daha mı zor olacak bilmiyoruz. İGE A.Ş. kurularak devlet öncelikli olarak ihracatı ve ihracatın finansmana olan erişimini kolaylaştırmak istiyor. Ancak hayat o kadar hızlı ve çözüm odaklı hareket etmiyor.
İHRACATIN GELECEĞİ İGEME’DE
Kurdaki esneklik ve tahminlerin dışında dalgalanma herkesi plan yapmaktan uzak tutuyor. Bu plan yapamama durumunu ortadan kaldırmak için İGEME ihracatı Geliştirme Merkezi 2022 yılını ihracatta seferberlik yılı olarak ilan etti.
Bu kapsamda Genel Müdür Murat IŞIK 3 konuyu temel felsefe olarak belirlediklerini bununda ülke ihracatının sorunun çözümü olduğunu söyledi
Dijital Dönüşüm Değer Yaratmak Değişim3D felsefesi ile öncelikle 600 bin üreticinin ihracatta hızlı bir şekilde yol alması için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bugün e-ihracat, sınır ötesi e-ticarete geçişin düşünüldüğü kadar kolay olmadığını bilmek zorundayız. Bu amaçla dijital dönüşümü başlatıyoruz.
Ayrıca en önemli konu ihracatı tabana yaymak bu amaçla Kobilerin ihracat kabiliyetini artırmak zorundayız. 211 Milyar dolar ihracat rekoru kırdığımız bu günlerde ihracatın tabana yayılmasını hala sağlayamadık. Asıl önemlisi ihracatın fiyatını düşürerek ihracat yapmak başarı değildir. Bu nedenle ihracatı tabana yayacağız 80 bin ihracatçı sayısını 160 bine çıkarmak zorundayız. Bu sayı ihracatı artıracağı gibi dört bucak herkesin ihracat konusundaki algısını değiştirecektir.
En önemli konu ise kg fiyatını artırmak olacak. İhracatta fiyatı değiştirmek zorundayız. Bu amaçla hızlı bir şekilde çözüm üretmeliyiz. 2014 yılında 1,5 iken kg fiyatı ihracatın bugün 1,25 a düşmüş olması ve bu ihracatın içinde yüksek teknoloji ürünlerinin olmaması yeterince önemli bir sorundur.
Ürünlerde inovasyon ve tasarımın artırılması ve bunun ürüne etkisinin artırılması gerekmektedir. Bu nedenle hızlıca ürüne etkinin artırılacak inovatif çalışmalar yapmak gerekmektedir.
Bu nedenle hızlıca çözüm üretmek için İHRACAT SEFERBERLİĞİ başlatıyoruz.
İhracat seferberliği için 2022 ilk yarısında 12 şehirde organizasyonlar ile ihracat, yazılım ihracatı ve sağlık turizmi ihracatını anlatan organizasyonlar yapacağız.
81 ilde 810 yeni ihracatçı projesini hayata geçireceğiz. Bu nedenle Anadolu’da İhracat başarı hikâyeleri yazacağız.