Sayaç değişimiyle birlikte gaz kaçaklarının önlenmesi ve tasarruf yapılması amaçlanıyor. Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

SAYAÇLAR İÇİN YENİ KARAR

Yönetmelik, elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleriyle ilgili usul ve esasları belirliyor. Muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda uygulanacak idari yaptırımlar da yönetmelikle belirleniyor.

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilen doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, geçerli muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmesini kararlaştırdı. Yönetmelikler 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

Sayaç muayenesi için başvurular, kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislere yapılacak. Elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi tutulacak. Muayene işlemleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek ve servislerin kullanımı için herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

YAPMAYANLARA İŞLEM BAŞLATILACAK

Muayene sırasında, sayacın tip onayı olmadığı veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik yapıldığı tespit edilirse, muayene işlemi durdurulacak ve bu durum muayene raporunda belirtilecek. Bu durumda söz konusu sayaca yönelik gerekli işlemler başlatılacak.

Muayene yapılacak sayacın kullanıcı tarafından takılı bulunduğu yerden sökülerek servise getirilmesi kullanıcının sorumluluğunda olacak.