Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Kızılay'ın yeni sağlık yatırımlarını duyurdu. Türkiye’nin uzun yıllardır dışa bağımlı olduğu hayati öneme sahip plazma bazlı ilaçlar artık yerli imkanlarla üretilecek. 500 milyon avro yatırım bedeli olan proje için Güney Koreli bir firmayla ortaklık kurulurken, bu tesis Türkiye’nin sağlık güvenliğinde tarihi bir dönüm noktası olacak.
“Bu ilaçlara ulaşamamak hayati risktir”
Plazma fraksiyonasyonu, plazmadan bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan immünoglobulin gibi ilaçların üretilmesini sağlıyor. “Dünyada sadece 9 ülkede var. Türkiye bu listeye giriyor. Bu tesis sayesinde bağışıklık sistemi yetersizliği olan çocuklarımız daha hızlı şifaya kavuşacak” diyen Yılmaz, tesisin Türkiye'nin plazmaya dayalı ilaçlarda dışa bağımlılığını sona erdireceğini vurguladı.
Kan torbası üretimi de Türkiye’ye taşınıyor
Yılmaz, Türkiye'de kan torbası üretiminin de dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak, “Fransa’dan temin ettiğimiz kan torbalarını, olası bir kriz halinde alamazsak ameliyatlar yapılamaz hale gelir. Bu yüzden Silivri’de yerli Kan Torbası Üretim Tesisi'nin temellerini attık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, pahalı bir test olan NAT testi için de çalışmalar başlatıldı.
Kızılay'dan enteral beslenmede yerli çözüm: Çorba formatında medikal mama
Yoğun bakım hastaları, yaşlılar ve kanser hastaları için büyük önem taşıyan sıvı formdaki beslenme ürünlerinde de Kızılay üretime başladı. Kızılay Nova markasıyla ruhsatlandırma sürecinde olan enteral beslenme solüsyonlarının ilk ürünleri hazır. Mercimek, tarhana ve ezogelin çorbaları kıvamsız şekilde hazırlanarak hastaların ihtiyacına uygun hale getirildi.
Yurt içinde 34, yurt dışında 13 milyon kişiye yardım eli
Kızılay’ın 157 yıllık tarihiyle dünyanın en köklü insani yardım kuruluşlarından biri olduğunu belirten Yılmaz, 2023 yılında toplam 47 milyon kişiye yardım ulaştırdıklarını söyledi. Bu rakamlarla Türk Kızılayı, Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu’ndaki 192 dernek arasında en fazla ülkeye ve kişiye yardım ulaştıran kurum oldu.
91 aşevi hedefi, Gazze'de aralıksız destek
Kızılay’ın Türkiye genelindeki 46 aşevini 91'e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, Gazze’de yıllardır faaliyet gösteren aşevinin ise kesintisiz şekilde çalıştığını vurguladı. Kurban etlerinin konserve haline getirilip “Filistin içindir” etiketiyle gönderildiğini belirten Yılmaz, bu sayede üç yıl raf ömrüne sahip, pişmiş et yardımı yapılabildiğini ifade etti.
Ayni bağışlar gücümüzü artırıyor
Kızılay’ın devletten bütçe almadığını hatırlatan Yılmaz, bağışlarla ayakta durduklarını söyledi. “Ramazan ayında topladığımız bağış miktarı 1 milyar 200 milyon lira. Ayni bağışlar bizi çok daha güçlü kılıyor” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: