Gıda fiyatlarındaki artış gündemdeki yerini korumaya devam ederken, su fiyatlarında sadece son bir ay içerisinde yüzde 20 oranında zam geldiği açıklandı. Küçük pet şişelerdeki zam oranı ise yüzde 40’ı geçti.
Konuya ilişkin açıklama sektör yetkilileri tarafından geldi. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamasında piyasaların yabancıların elinde olduğunu söyleyerek, “Ortak fiyat belirliyorlar. Sektör acilen yerlileştirilmeli. Gıdada olduğu gibi suda da bilinçli bir senaryo oynanıyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde hükümet yaptığı açıklamasında gıda ürünlerinde KDV indirimi yapıldığını duyurmuştu. Ancak buna rağmen fiyatlarda beklenen bir düşüş yaşanmadı. Aksine pek çok ürünün etiketine zam geldiği görüldü.
1TL’DEN2,5TL’YEÇIKTI
Gelen son habere göre su fiyatları da ciddi şekilde arttı. Alınan son rakamlara göre 5 litrelik Hayat Su 9 liradan satılırken, bugün marketlerde 10,50 liraya satıldığı görüldü. Bununla birlikte Erikli 11,50 lira, Munzur Su ile 12 liradan satılıyor.
Ayrıca metrobüs duraklarında satılan suyun tanesi 1 liradan 2,5 liraya, 19 litre damacana su fiyatı ise 24 liradan 30 liraya çıkması herkeste şoke etkisi yarattı.
FİYATLARINARTMASININ2NEDENİVAR
İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, yaptığı açıklamasında “Su fiyatlarının artmasında iki neden var. Birincisi maliyet kalemlerindeki artış. Ambalaj, nakliye, depolama ve işçiliğe zam geldi. KDV indirimi bu zamları bir nebze olsun törpüledi. Vergi indirimi olmasa fiyatlar çok daha yüksek seyredecekti. İkinci ve en büyük neden ise su markalarının yabancıların elinde olması. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Pazarın yüzde 90’ı küresel markaların kontrolünde. Birlikte hareket ederek fiyatı belirliyorlar. Market kârları da cabası. Tüm bunlar su zammının en temel nedenleri. Yoksa su çıkarmak büyük para değil” dedi.
ACİLYERLİLEŞMEYAPILMALI
Akkaya acilen tedbir alınması gerektiğini belirterek, “Rahmetli Turgut Özal zamanında su ve ekmek acil gıda maddesi olarak kabul edildi ve fiyatlar kontrol altında tutuldu. Ancak sektörün yabancıların eline geçmesiyle bu düzen bozuldu. Acilen yerlileşmeye yönelik adım atılmalı. Gerekirse devlet bu işi kaynağında kontrol etmeli. Çünkü su petrolden daha değerli hâle geliyor” ifadesini kullandı.