Birleşik Arap Emirlikleri'nde ortaya çıkan Dubai çikolatası trendi, dünya fıstık piyasasında taşları yerinden oynattı. Yıllardır süregelen ABD-İran rekabeti, çikolata sektöründeki bu yeni akımla birlikte yeniden kızıştı. Artan fıstıklı çikolata talebi, sadece Orta Doğu'da değil, Türkiye’de özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep gibi üretim merkezlerinde de önemli ekonomik fırsatlara kapı araladı.
Dünya genelinde fıstıklı tatlara olan rağbet artarken, sadece fıstık dolgulu çikolatalar için dakikada 100’ün üzerinde sipariş verildiği belirtiliyor. Bu talep patlaması, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı fıstık ihracatını artırırken, ABD’nin iklim kaynaklı üretim sorunları nedeniyle pazarda zayıflamasına neden oldu.
İran Üretimde Hız Kesmiyor
İran Tarım Bakanı Dariush Salimpour’un açıklamasına göre, 2024 yılında İran’ın fıstık üretimi yüzde 15 artışla 300 bin tona ulaşacak. 360 bin hektarlık üretim alanıyla dünyanın en büyük fıstık üretim sahasına sahip olan İran, kilogram başına 7 dolardan alıcı bulan fıstıklarıyla küresel pazarda güçlü bir oyuncu konumunda.
ABD Geride Kalıyor
Amerika Birleşik Devletleri, uzun yıllardır fıstık üretiminde lider konumdayken, iklim değişikliği kaynaklı verim kayıpları nedeniyle üretim kapasitesini korumakta zorlanıyor. Bu durum, ABD fıstığının kilogram fiyatının 5 dolara kadar düşmesine yol açtı ve pazardaki rekabet gücünü azalttı.
Türkiye Gücünü Şanlıurfa ve Gaziantep’ten Alıyor
Dünya fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 88’i ABD, İran ve Türkiye tarafından karşılanıyor. Türkiye, Şanlıurfa ve Gaziantep’teki verimli tarım arazileriyle bu üçlü arasında güçlü bir denge unsuru olarak öne çıkıyor. Özellikle Şanlıurfa’daki geniş tarım alanları ve Gaziantep’in işleme kapasitesi, Türkiye’yi sadece üretici değil aynı zamanda katma değerli ürün ihracatçısı haline getiriyor.
Rekabetten Türkiye Kârlı Çıkıyor
Dubai çikolatasının popülerliği sayesinde fıstığa olan talebin artması, Türkiye’yi yeni yatırımlar ve ihracat anlaşmaları açısından cazip hale getirdi. Uzmanlar, bu trendin devam etmesi halinde Şanlıurfa ve Gaziantep’in önümüzdeki yıllarda tarımsal gelirlerini ciddi oranda artırabileceğini öngörüyor.
Fıstık üreticileri, küresel rekabetten en iyi şekilde yararlanmak için üretim kalitesini ve ihracat kapasitesini artırmaya odaklanırken, Türkiye’nin bu stratejik avantajını doğru değerlendirmesi halinde dünya fıstık piyasasındaki rolü daha da güçlenecek gibi görünüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: