Novo Nordisk Türkiye, "En İyi İşveren" seçildi Novo Nordisk Türkiye, "En İyi İşveren" seçildi

Hava kirliliğini minimum seviyeye indirmek için hayata geçirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulaması 81 ilde uygulanıyor ve denetimler de oldukça sıkı bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye genelinde zorunlu olan uygulamayla daha yeşil, sağlıklı ve yaşanabilir bir Türkiye’ye ulaşmak amaçlanıyor.

EGEDES sistemiyle, egzoz muayenesini yaptırmayan araçlar, trafiğin akışını engellemeden tespit ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerinin peşini böylece bırakmıyor.

CEZALAR ZAMLANDI

2023 yılında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araçlara uygulanan 6.275 liralık ceza, yapılan yüzde 58,46'lık zamla birlikte 9.943 TL'ye yükseldi. Aynı araç yönetmelikler tarafından belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olması halinde ise ödenecek ceza 19.897 TL olacak.

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi olan fakat yetkilendirmenin ardından ilgili yönetmelik ile düzenlenen şartları kaybettiği belirlendiği halde ölçüme devam eden ya da tekniğine ve belirlenen kurallara aykırı ölçüm yapanlara ise 39.797 TL ceza kesilecek.

Aynı zamanda yapılan düzenlemeler ile öngörülen belge olmadan emisyon ölçümü yapanlar, belgelerde tahrifat yapanlar ve sahte belge düzenleyenlere de 79.611 TL ceza kesilecek.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

EGEDES sistemiyle birlikte denetimler de sıklaştırıldı. Bakanlık, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine yönelik denetimleri, trafiğin akışını engellemeden ve sürücüleri mağdur etmeden gerçekleştiriyor.

Bakanlık, hava kirliliğini azaltmak ve daha yeşil, sağlıklı ve yaşanabilir bir Türkiye'ye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: Haber Merkezi