ŞANLIURFA – Şanlıurfalıların severek tükettiği tatlıların başında baklava geliyor. Bayramlarda, ziyaretlerde, düğünlerde kısacası Şanlıurfalıların tüm mutlu günlerinde sofralarını süsleyen baklava, son günlerde gelen zamların ardından ağzımızın tadını kaçırdı. 

Özellikle meşhur tatlı ve gıda zincirlerinden birinin 3 dilim baklavayı 650 TL’ye satması dün sosyal medyada gündem olurken, fiyatlar baklavanın yanına yaklaşılmaz olduğunu gösterdi.

Büyük markalar zam üstüne zam yaparken Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi çarşılar bölgesinde 40 yıldır baklavacılık yapan esnaf Mehmet Kurt, enflasyona ve zamlara inat kendi yaptığı baklavaları uygun fiyata satıyor.

Mehmet Kurt, fıstıklı baklavanın kilosunu 180 liraya, cevizli baklavayı 120 liraya, fıstık sarmasını 250 liraya ve künefeyle baklavayı birleştirip yaptığı kadlavayı 250 liraya satıyor.

Gazete İpekyol’a konuşan Mehmet Kurt, tüm vatandaşların baklava yiyebilmesi için uygun fiyata baklava sattığını söyledi. 

KURT: BİRİNİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI LAZIMDI

Baklavada kullanılan malzemelere zam geldiği için fiyatların yükseldiğini ancak bunu fırsat bilip fahiş fiyat uygulayanlar bulunduğuna dikkati çeken Kurt, şunları dile getirdi:

 “Ben baklavayı vatandaşlar yiyebilsin, çocuklarına götürebilsin diye uygun fiyata satıyorum. Malum ülkemizde enflasyon çok yüksek. Baklava yapımında kullanılan fıstık, şeker, süt ve yufka gibi ürünlere de zam geldi. Ama fiyatları uçurarak da bir yere varamayız, birinin elini taşın altına koyması lazım. Ben buna öncülük etmek istedim. Zaten Urfa’da benimle birlikte bazı esnaflar enflasyona inat fiyatları cüzi miktarlarda tutuyorlar. Baklavada olması gereken fiyat bu aslında, her şeyi devletten beklememek lazım. Yani devletin sürekli denetim yapmasına gerek yok, önemli olan bizim kendi içimizdeki vicdanla fiyatları belirlememiz.”

Esnafa çağrıda bulunan Mehmet Kurt, “Daha çok para kazanmak için fiyatları yüksek tutmayın. Ülke hepimizin, bu gemi batarsa hepimiz batarız” dedi. 

“180 LİRAYA SATTIĞIM BAKLAVADAN KAR EDİYORUM“

Baklavayı ucuza sattığını görenlerin şaşırdığını ifade eden Kurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Fiyatların bu kadar düşük olması sebebiyle bazen müşterilerden ‘Fiyatlar niye bu kadar ucuz, içinde ne var?’ diye tepkiler geliyor. Bu müşterinin pahalılığa alışmasından dolayı sorduğu bir soru, yani müşteri fahiş fiyatlara alıştığı için bu fiyat ona pahalı geliyor. Yoksa benim kullandığım farklı bir şey yok, baklava için hangi malzemeler gerekiyorsa onları kullanıyorum. 

Toyota Avrupa, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 10 büyüdü Toyota Avrupa, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 10 büyüdü

Bazıları ucuza satılan baklavanın içine bezelye, ıspanak gibi malzemeler konduğunu söylüyor ama hiçbir esnafın bunu yaptığını düşünmüyorum. Belki yapan vardır ama çok nadir, ben hiç rastlamadım. Baklavanın içine kullandığımız malzemeler bellidir, fiyatları bellidir. Biz de maliyetini hesaplıyoruz ona göre fiyat vuruyoruz. 

Mesela fıstığın kilosu 800 lira, fıstık bu kiloda diye baklavayı da 800 liraya satmamın bir anlamı yok çünkü baklavanın içinde kilosu 50 liralık yufka ve 35 liralık şeker de var. Bunları birleştirince yapılan satışta karımız da çıkıyor. Ben kendim 180 liraya sattığım baklavadan kar ediyorum.” 

“AÇGÖZLÜLÜK YAPANLAR VAR”

Bazı esnafların buraya gelen yabancı turistlere fahiş fiyat uyguladığını söyleyen Kurt, “Benim için önemli olan 800 liraya satıp çok kar etmek değil, ucuza satıp, daha az kar edip çoluk çocuğuma helal bir lokma yedirmek. Açgözlülük yapmanın bir anlamı yok. Ben şahsen yeteri kadar satış da yapıyorum, yeteri kadar kazanıyorum da” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi