Son dönemlerde eczanelerle hastalar arasında muadil (eş değer) ilaç tartışmaları sıklıkla gündeme geliyor. Şanlıurfa’da da bazı vatandaşlar eczanelerin, doktorların yazdığı ilacı vermediklerini sosyal medyadan eleştiriyor. Eş değer ilacın, doktorun yazdığı orijinal ilacın yerini tutmadığını savunanlar bulunurken, Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, orijinal ilaçtan hiçbir farkı bulunmayan muadil ilaçların güvenilir olduğunu söyledi.

BİHA’ya özel açıklamalarda bulunan Açar, doktorun yazığı ilaçla eczacının verdiği muadil ilaç konusunda halkı doğru şekilde bilgilendirmek gerektiğini kaydetti.

AÇAR: ORİJİNALİ PAHALI OLDUĞU İÇİN ECZACI MUADİLİNİ VERİYOR

“Eczacı muadil ilacı kesinlikle kazanca binaen değiştirmiyor” diyen Açar, şunları söyledi:

“Özellikle ilaç fiyat güncellemelerinden sonra birçok ilaçta ciddi anlamda fiyat farkı ortaya çıkmaya başladı. Vatandaşlarımız da bunun farkında. Daha önce 15-20 lira ödedikleri reçetelere şu anda 40-50 lira gibi rakamlar ödüyorlar. Bu tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yanlış uygulamasından kaynaklanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu belli bir ilaç grubunu temel alıyor. Bu ilaç grubunda 10 tane ilaç varsa ben bunların en ucuzunun fiyatını öderim diyor. Ya en ucuzunu alacak vatandaş ya da üstünü kendi cebinden karşılayacak. Bu durumda eczacılarımız da çoğu zaman bu ilacın muadilini veriyor. Tam tersine doktorun yazdığı ilaç ucuz olduğu için değil, pahalı olduğu için eczacı muadilini vermek durumunda kalıyor.”

“EĞER BİR İLAÇ, DİĞERİNİN AYNISI DEĞİLSE MEDULA SİSTEMİ BU REÇETEYİ KABUL ETMEZ”

Muadil ilaçların kesinlikle güvenli olduğunun altını çizen Açar, “Muadil dediğimiz zaten eş değer ilaç demek. Eş değer demek içindeki etken maddenin, cinsi ve miktarı tamamen aynı olan ilaç demek” ifadelerini kullandı.

Muadil ilacın, orijinaliyle aynı olmadığı zaman reçeteyi medula sisteminin kabul etmediği bilgisini aktaran Açar, şunları ifade etti:

“Şimdi birkaç hafta sonra haberler düşer, ben bunu şimdiden söyleyeyim. Nöbetçi eczane sayısı yetersiz, kuyruklar var, eczanelerin sayısının artırılması lazım diye birileri yine sosyal medyada ortaya çıkar. Bu kuyrukların nöbetçi eczane sayısı ile hiçbir şekilde ilgisi yok. Şu anda ciddi bir ilaç yokluğu yaşıyoruz ve bu yokluk giderek artıyor. Artığı zamanda bir vatandaş reçetesini karşılayabilmek için eczane eczane dolaşmaya başlıyor. İster istemez eczanelerde hasta yoğunluğu oluşmaya başlıyor. İlaç yokluğu bu şekilde artmaya devam ederse ben korkarım ki birçok vatandaşımızın hayatı tehlikeye girecek. Buna bağlı ölümlerle umarım karşılaşmayız. Ben kamu erkini bir an önce bu konuda gerekli uygulamaları yapmaya, gerekirse ilaç firmalarına ve eczane depolarına denetleme yapmasına davet ediyorum. Muhakkak acil önlem alınması gerekiyor. Biz eczacılar olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz”.