Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Veteriner Odası Başkanı Özlem Peri, Gaziantep İl Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Ahmet Şimşek, Gaziantep Kasaplar ve Celepçiler Odası Başkanı Bekir Özsert’in katıldığı toplantıda açıklanan kurbanlık fiyatları cep yakacak.

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği kurbanlık fiyatları: Tosun 255 TL, Düve (Damızlık Vasfi olmayan) 245 TL, Hallik Toklu 250 TL, Diğer Irk Toklu 240 TL, Çebiç Teke 240 TL, Koyun Keçi ( Damızlık vasfı olmayan) 200 TL olarak belirlendi.

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, “2 yaşını doldurmuş erkek hayvanların fiyatını 255 bin TL , Damızlık değeri olmayan dişi hayvanlara ise 245 bin TL fiyat açıkladık. 2024 yılı kurban fiyatlarımız bu şekilde olacak. Gaziantep’te yeteri kadar kurbanlık hayvanımız var. Daha önce kurbanlık hayvan satışı yapan arkadaşlarımız Gaziantep’in arz ve talep durumunu biliyor zaten ve ona göre hayvan bulunduruyor. Kimse panik yapmasın, kurbanlıklarımız herkese fazlasıyla yetecek kadar vardır. Bizim açıkladığımız fiyatlarlar Kırmızı Et Birliğinin fiyatları. Bu fiyatlar üzerinden üretici ve tüketici arasında pazarlıklar olabilir. Gaziantep’te yüzde 8 fire olayı her yıl olduğu gibi bu yılda olmayacaktır. Türkiye’de şu anda yerli hayvanın kilosu 300 TL’dir. Arkadaşlarımız sattığı ürünün yerine yenisini tekrardan koyamayacak. Para büyüyor ancak sayı küçülüyor. 50 tane hayvanı varsa satacak ancak o parayla yerine anca yine 50 tane hayvan koyabilecek. Para kazandığını zannedecek ancak herhangi bir kazancı olmayacak” dedi.

“BU FİYATIN ÜZERİNDE SATIŞ YAPMAK İSTEYEN OLURSA TÜKETİCİLERİMİZ ALMASIN”

Damacana suya zam geldi Damacana suya zam geldi

Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Osman Türkman ise “Bu fiyatların üzerinde satış yapmak isteyenler olursa tüketiciler almasın, bizlere ulaşsınlar” diyerek yaptığı açıklamada: “Tüketiciler hayvanları iyi kontrol etsinler. Kurban olabilecek durumda olan hayvanları alsınlar. Hayvandan anlayan birileri yanında olsun birlikte alışveriş yapsınlar. Bu konuda bizden yardım talep eden olursa bizde seve seve yardımcı oluruz.

“GEÇEN YILA ORANLA BU YIL FİYATLARDA YÜZDE YÜZ ORANINDA FARK VAR”

Fiyatlara baktığımızda küçükbaş hayvanlarda geçen yıl ile bu yıl arasında yaklaşık yüzde 100 oranında bir fark var. Ülkede her şeyin fiyatı arttığı gibi kurbanlıklarında fiyatı arttı. Bazı kişiler pazarda fiyatlar daha düşüktü, kurban da fiyatlar neden bu kadar yükseldi şeklinde bizlere sorular geliyor. Şunu unutmamak gerekiyor; pazarda satılan hayvan toplu satılıyor, kurban için satılan hayvan ise tek satılıyor. Kurban için satılan hayvanın randumanlı olması lazım. Bu hayvanlar pazarda uzun bir süre bekliyor, nakliye, hayvanın kurban sahibinde ve kurban kesim yerinde sıcakta beklemesi gibi durumlar nedeniyle hayvan zaten belirli bir fire veriyor. Satıştan kaynaklı çeşitli risk ve fireleri dikkate aldığımızda fiyatlar hemen hemen aynı seviyeye gelmiş oluyor. Açıklamış olduğumuz Gaziantep fiyatları Türkiye ortalamasının altında. Gaziantep’te yeteri kadar küçükbaş hayvan olduğunu düşünüyoruz. Son üç yıldır bu sayı azalsa da Kurban için yeterli küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Tüketiciler bildikleri yerlerden hayvanlarını alsınlar, hayvanlar küpeli olsun, kayıtlı olsun, dini anlamda kurban olabiliyor mu, sağlıklı mı, gözleri ve dişleri normal mi? Bu tür hususlara dikkat etsinler. Tarım İl Müdürlüğü personeli de bayram süresince pazarda geziyor olacak” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı yaklaşırken, üretici artan maliyetlerden şikayetçi, tüketici de artan fiyatlardan.

Geçen yıla oranla bu yıl kurban satışlarının düşmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi