Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, piyasadan çekilen organ nakli ilacı için, “Evet ilgili firma bundan böyle ilacı temin edemeyeceğini ifade ederek ülke pazarından ayrıldı. Fakat o ilacın piyasada beş ayrı eşdeğeri, eşdeğer etkin maddeli olarak üretilmiş versiyonu var.Söz konusu muadil ve ülkemizde ruhsatlı ilaçlardan ikisi de yerli üretim. Dolayısıyla bu anlamda bir sorun olmayacak. Pazardan çekilen firma tamamen rekabeti sürdüremediği için çekiliyor. Son dönemde bu ilaca üç defa zam yapıldığı halde bu kararı aldılar. Ancak beş tane eş değer ilaç var piyasada. Sorun yaşanmayacak. Bu piyasadan çekilmenin kasıtlı olmadığına inanmak istiyorum. Ayrıca kimse kendisini küresel ilaç şirketlerinin sesi konumunda görmemeli. Ülkemizin ilaç sektörü bu tür emrivaki işlere mahal vermeyecek kadar iyi durumda. Kimse endişe etmesin” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ilaç firmaları ya ilaçları stokluyor ya da piyasadan çekiliyor. Simla Dilara sezgin, ilaç tedarikinde euro kurunun 14 TL ile sınırlı olmasının ama reel kurun bu değerin 2 katı olmasının olumsuz etkisi olduğunu belirtti.

Sezgin, piyasadan çekilen organ nakli ilacının muadilleri için, “Sadece bir tanesine depodan ulaşabildim. Bunun ne kadar sürdürülebilir olacağını bilmiyorum” dedi.