Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenler konut fiyatlarını ve konut satış rakamlarını çok yakından takip ediyorlar. Son dönemlerde konut satış rakamlarında çok keskin bir düşüş yaşandı. Ev fiyatlarında ise yükseliş hızı kesilse de artışlar sürüyor. Bu emlak piyasasında ise ev sahibi olabilmek için herkes imkan bulamayabiliyor.

2023 yılında ev fiyatlarının görünümünün nasıl olacağı merak konusu oluyor. Ev fiyatlarında bir düşüş beklentisi olsa da bu beklentinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasında uzman görüşleri dikkate alınıyor. Finans Analisti İslam Memiş hem ev fiyatları hem de düşük faizli konut kredileri ile alakalı olarak çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

KONUTA TALEP ÇOK!

Ev fiyatlarına ilişkin 2023 beklentilerini açıklayan Finans Analisti İslam Memiş, “Konut maliyetlerinde 2022 yılı içerisinde bir artış takip ettik. 2023 yılında döviz kuru ve talepten dolayı bir fiyat artışı olacağına dair beklenti içerisindeyim. Bugün baktığımızda konut satış rakamlarında yüzde 34 gibi bir düşüş olduğunu görüyoruz. Ancak bu düşüşü doğru yorumlamak gerekiyor. Esasında burada bir talep kaybı yok. İnsanlar hala çok yoğun bir şekilde ev satın almak istiyorlar. Lakin alım gücü düştüğü için bunu gerçekleştiremiyorlar. İnsanlar ev almak istiyor ama bugünün fiyat ve kredi koşullarında bunu yapamıyorlar.” dedi.

YENİ KONUT KAMPANYASI GELİYOR!

2023 yılında konut sektörü için çok önemli gelişmeler olacağını söyleyen Finans Analisti İslam Memiş, “2023 yılında konut sektörü açısında kritik hamleler takip edeceğiz. Devlet destekli bir konut kampanyası başlayacak. Bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum zaten açıkladı. Orta gelir grubu için konut kampanyası yapılacak. Düşük faizli kredi desteği ile bu vatandaşlara ev satışı gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

0,89 FAİZLİ KONUT KREDİSİ!

Konut fiyatlarının 2023’te yeniden yükseleceğinin altını çizen Finans Analisti İslam Memiş, “Konut kampanyası ile bir talep artışı olacak ve bu fiyatlara elbette yansıyacak. Ben bu talep artışından dolayı 2023 yılında konut fiyatlarının yüzde 20 seviyelerinde yükseleceğini düşünüyorum. Buna karşın devletin ucuz kredi vererek bu süreçte denge ortamı oluşturacağını biliyoruz. 0,89 faizle kamu bankalarından verilecek bir konut kredisi ev satışlarını çok yükseltecektir.” şeklinde konuştu.