Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanan eski Karaköprü Belediye Başkan Yardımcısı aynı zaman da Bozova Belediyesinde de Kayyum olarak belediye başkanlığı yapmış olan Tahir Kalkan'ın sağlığı ile ilgili üzücü bir gelişme yaşandı. 

Zaman zaman sosyal medya hesabından paylaşımlar yaparak hastalığıyla ilgili sesini duyuramadığı için sitemini dile getiren Kalkan'ın durumu ağırlaştı. 

Oğlu Ahmet Kalkan sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile babasının entübe edildiğini duyurdu ve "Babam Tahir Kalkan az evvel yoğun bakıma alındı. Entübe edildi. Durumu kritik dua istiyoruz" dedi.

ALS HASTALIĞINA DAİR

Beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesiyle ortaya çıkan hastalığın henüz tedavisi bulunmuyor.

Erken tanı ile bazı semptomlar tedavi edilebilinse de daha uzun süre kas hâkimiyeti sağlanıyor. Mevcut tedaviler ile hastanın yaşam kalitesi iyileştirilebiliyor.

Bu hastalığa yakalananların yüzde 5’i 20 yıldan fazla yaşarken, hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresi ortalama 4-6 yıl. Ancak, 10 yıl ve daha uzun yaşayan pek çok hasta da var.

Bulaşıcı olmayan ALS’de genetik nedenlerin rol oynadığı düşünülse de, hastalığın temel nedeni bilinmiyor.