İlk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olmasını sağlayacak olan EYT düzenlemesine dair yeni ayrıntılar kamuoyuna yansımaya devam ediyor. Aralık ayında yasalaşması ve 15 Ocak’tan itibaren de yürürlüğe girmesi beklenen EYT düzenlemesine dair meraklı bekleyiş devam ediyor. Ancak bazı EYT’liler hemen emekli olma imkanı bulamayacaklar. Hatta tüm şartları tamamlasalar bile emekli olabilmek için 6 ay beklemek zorunda kalacaklar.

PRİM ŞARTI DEĞİŞMEYECEK

EYT düzenlemesi ile prim şartlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak EYT’lilerin talepleri burada kabul gördü. 8 Ocak 1999 öncesinde EYT’liler hangi prim şartları ile emekli oluyorsalar yine aynı şartlarla emekli olabilecekler. SSK’lılar 5000 prim günü ile emeklilik hakkı kazanacaklar. BAĞKUR ve Emekli Sandığı için ise erkeklerde 9000 prim günü kadınlarda ise 7200 prim günü emeklilik şartı olacak. Bu koşulu sağlayanlar sigortalılık süresi şartını da tamamlamaları halinde yaş şartına bakmaksızın emekli olabilecekler.

ŞARTLAR TAMAMLANSA BİLE 6 AY BEKLEMEK ZORUNDALAR!

EYT düzenlemesi ile bir sigorta koluna kötü bir haber verildi. Emekli Sandığı üzerinden emekli olacak EYT’liler erğer borçlanma yaparlarsa hemen emekli olmayacaklar. Borçlanma yapılması eksik primleri tamamlayacak ama emekli olmak için 6 ay daha çalışmaları gerekecek. SGK mevzuatında yer alan bu ayrıntı nedeniyle EYT’lilerin bir kısmının emeklilik hayalleri biraz ertelenecek. 6 aylık süre dolunca herhangi bir kayıp yaşanmadan emekli olabilecekler.

EYT’DE EMEKLİLİK SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT düzenlemesinde artık koşullar başta olmak üzere çok sayıda ayrıntı netleşti. Şimdi Çalışma Bakanlığı’nın bu kanun teklifini AK Parti ve MHP milletvekilleri aracılığı ile TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor. Ardından bu teklif ilgili komisyona sevk edilip görüşmeler başlayacak. Aralık ayında ise yasama aşamasının tamamlanması bekleniyor.

Hazırlanan kanun teklifinde ilgili yasanın 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesine dair bir madde eklenecek. Bu şekilde EYT’liler 15 Ocak’tan itibaren emeklilik işlemlerini başlatabilecekler. SGK’ya dilekçelerini Ocak ayında verecek olan EYT’liler ilk emekli maaşlarını da Şubat ayında alacaklar. Koşulları sağlamayanlar ise şartları tamamlar tamamlamaz emekli olma hakkı elde edecekler. Bu konuda herhangi bir süre kısıtlaması uygulanmayacak.