ŞANLIURFA -Milsen Konfederasyonu Şanlıurfa İl Başkanı Ömer Çapan, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin kıyafet, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri, okul forması ve servis ücretinin yanı sıra bir de yardımcı kitap seti ücreti eklenmesi velileri ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini ifade etti.

Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Çapan, “Okullar açıldı. Çocuklara kıyafet, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri, okul forması ve servis ücreti derken bunların üzerine bir de yardımcı kitap seti ücreti eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz ders kitapları dağıtımı büyük bir anlam kazanıyor. Ancak bu defa da okullarda öğretmenler tarafından yardımcı kitap adı altında özel yayınevlerinde basılmış tüm derslere ait kitap setleri öğrencilere aldırılmaya başlandı.

Veliler bunun sebebini sorduklarında, öğretmenlerimiz; ‘Milli Eğitim kitaplarının içerik itibariyle yetersiz olduğunu, ek yayınlara ihtiyaç duyulduğunu’ söylüyorlar. Bu ifade karşısında veliler durumu çaresizce kabullenmek ve maddi olarak zorlansa da çocukların eğitimi için önerilen kitapları almak zorunda kalıyor” dedi.

MEB YETKİLİLERİNE SESLENDİ

Eğitim öğretimin yeniden ücretli ve külfetli bir hale gelmemesi adına Milli Eğitim Bakanlığına seslenen Çaban, şunları söyledi.

“Milsen Konfederasyonu Şanlıurfa İl Temsilcisi olarak, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine şunu sormak istiyorum;

Yeni eğitim öğretim yılı için ders müfredatını siz belirlediğiniz ve içeriğini siz hazırladığınız halde neden kitapları konu ve içerik olarak yetersiz olarak bastırıyorsunuz?

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ikinci sorumuz; Farklı yayınevi ve özel okul başta olmak üzere dershaneler için ders içeriği ve soru bankası gibi kitap setleri hazırlayan öğretmenleri de siz yetiştirmediniz mi? Bu kaynak kitapları hazırlayan öğretmenlerin birçoğu, hem bakanlığa bağlı olan okullarda öğretmen olarak maaş alıyor, hem de çoğu dershane ve özel okul gibi eğitim kurumlarında ders veriyorlar.

Milsen Konfederasyonu Şanlıurfa İl Temsilcisi olarak, samimi ve sorumlu bir çaba ile bu yanlışın düzeleceğine inanıyorum. Bu konuda Bakanlık yetkililerinin derhal bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ücretsiz ders kitapları dağıtımının kâğıt israfından ve vitrinlik birkaç fotoğraf karesinden başka hiçbir olumlu geri dönüşümü olmayacaktır.

Eğitimi yeniden ücretli ve külfetli bir hale getirerek, eğitimde fırsat eşitliğini bozmak fayda yerine zarar getirecektir. İlk, orta ve lise seviyesinde öğrencilerden istenen ek kaynak kitap listesinin en düşük fiyatı okuma kitapları hariç bin TL ile 10 bin TL arasındadır. Birden fazla öğrenci okutan bir veli için bu rakam katlanarak altından kalkılamaz bir hale gelmektedir. Günümüzde yüksek enflasyona bağlı yaşanan ekonomik sıkıntı ve geçim darlığı göz önüne alındığında velilerin üzerine binen kitap ücreti, öğrenci okutmayı çok zor bir hale getirmiştir. Eğitim ücretsiz ve kaliteli bir hale getirilerek mutlaka fırsat eşitliği sağlanmalıdır”.