ŞANLIURFA - Şanlıurfa’da, yıllar önce popüler meslek grupları arasında yer alan çakmak tamirciliği günümüzde yok olma noktasına geldi. Gelişen teknolojiye direnemeyen ve çok para kazandırmayan zanaat, ustalarını da birer birer yitirdi. Şanlıurfa’da mesleğin son erbabı olarak bilinen 53 yaşındaki Halil Polat, çocuk yaşta ağabeyinin yanında çırak olarak başladığı çakmak tamirciliğini her türlü zorluğa rağmen devam ettirmeye çalışıyor.
Kent merkezindeki tarihi hanlar bölgesinde birkaç metrekarelik seyyar tezgahında mesleğini icra eden Halil Polat, Ajans Urfa’ya konuştu.
Henüz çocukken çırak olarak başladığı mesleğinde yaklaşık yarım asrı deviren Polat, mesleğini sürdürmeye kararlı,
POLAT: ÇAKMAK İNSAN İÇİN BÜYÜK İHTİYAÇ
Polat, Şanlıurfa’da kendisinden başka bu işi yapan kimsenin olmadığını dile getirdi. Eskisi gibi para kazandırmayan mesleğin popülerliliğini yitirdiğini vurgulayan Polat, şunları söyledi:
“Bu işi daha önce ağabeyim yapıyordu, o bıraktı, ben devam ettirdim. 53 yaşındayım, bu işe 10-11’li yaşlarda başladım. 42 yıldır bu işi severek yapıyorum. Önceden birçok meslektaşımız vardı. Şimdi eskisi gibi para kazandırmadığı için meslektaşlarımızın hepsi bıraktı. Şimdi Urfa’da bu işi yapan tek kişi benim. Ben bıraktıktan sonra bu işi devam ettirecek kimse yok. Oğlum olmadı. O yüzden çırak yetiştiremedik. Bu işi elimden geldiğince daha uzun yıllar yapmayı düşünüyorum. Bu mesleğin biteceğini düşünmüyorum. Çakmak, insan için büyük ihtiyaç.”
“MADDİ OLARAK İDARE EDİYOR”
Vatandaşların internetten özel çakmaklar satın alıp, bozulunca tamir için kendisine geldiklerini belirten Polat, “Hemen hemen her türlü çakmağı tamir edebiliyorum. Malzemeleri var bende. Özel çakmaklara gaz dolduruyorum. Ara sıra tamir işleri geliyor. Özel değerli çakmak satışı da arada yapıyorum. Fransız malı, Alman malı çakmaklar var. Çin malı çakmak satmıyorum, kalitesiz oluyor. Şimdi Alman malı çakmak oldu mu 3 ay garanti veriyoruz ve 5-6 yıl kullanılabiliyor. Bu iş beni şu anda maddi olarak idare ediyor” diye konuştu.
“SIRADAN ÇAKMAKLARI TAMİR ETMİYORUM”
“Bir çakmağı değerine göre tamir ediyoruz” diyen Polat, her çakmağı tamir etmediğini söyledi. Polat, “En iyi çakmak tamirini 40-50 TL arasına yapıyoruz. Normal çakmakları tamir etmiyorum. Bozulduktan sonra tamir edilse bile bir işe yaramaz. Çakmakçılığa başladığımız günden bugüne tarihi Gümrük Hanı’nın önünde bu işi yapıyoruz. Buraya alıştık. Vatandaşlar da buraya biliyor. Çakmak tamiri için çarşıya gelenler ilk buraya geliyor” ifadelerini kullandı.