Ağız kokusu ya da tıp dili ile Halitozis insanların bilinen en eski problemlerinden biri olarak biliniyor. İş ve sosyal yaşamımızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkan ağız kokusu, sıkıntı ve utanç kaynağı olabiliyor. Farklı ağız kokuları aynı zamanda kişinin sağlık durumu hakkında bilgi veren önemli bir faktör.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi Safa Mardinli, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda ağız kokusunun sebepleri ve çözümleri hakkında bilgi verdi. 

“Farkındalık yaratmak adına yaygın görülen ve hassas bir sağlık sorununa değinmek istiyorum” diyen Mardinli, ağız ortamından yayılan hem hastayı hem de etrafındakileri rahatsız edici nefes kokusuna ilgili şunları söyledi:

“Halitozis epidemiyolojisine baktığımız zaman yüzde otuzun üzerinde prevalansı vardır. Yani her üç kişiden biri ağız kokusu yaşamaktadır. Halitosis ise etiyolojik olarak iki ayrı sınıfta inceleyebiliriz. Ağız kaynaklı sebepler ve ağız dışı sebepler olmak üzere.

Ağız kaynaklı sebepler yüzde doksanını oluşturmaktadır. En başta oral hijyen yetersizliği gelmektedir. Dil yüzeyinin fırçalanmaması, diş çürükleri, ağızdaki yumuşak doku hastalıkları ve enfeksiyonları, yirmilik dişlerin sürme bozuklukları gibi. Ağız dışı sebeplere baktığımız zaman ise genelde sistemik hastalıklar önümüze çıkmaktadır, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi uykudan sonra oluşan açlık kokusu ve aromalı yiyecek içeceklerden sonra oluşan ağız kokusudur, anlık yani fizyolojik ağız kokusudur.”