Yılın İlk Çeyreğinde Türkiye’ye 3 Milyar Dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi Gerçekleşti
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi 2025’in ilk çeyreğinde güçlü bir artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, mart ayında ülkeye 1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olurken, yılın ilk çeyreğinde toplam UDY miktarı 3 milyar dolara ulaştı.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), verilerin ardından yayımladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni” ile çarpıcı detayları kamuoyuyla paylaştı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla UDY girişlerinde yüzde 89’luk artış yaşanırken, yatırım sermayesi girişleri 1,8 milyar dolarla yüzde 40 oranında büyüdü. Böylece 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen toplam doğrudan yatırım 278 milyar dolara dayandı.
Mart ayı özelinde, 1 milyar dolarlık UDY’nin 441 milyon doları yatırım sermayesi, 502 milyon doları borçlanma araçları ve 149 milyon doları ise yabancılara yapılan gayrimenkul satışları yoluyla gerçekleşti. Aynı ayda 66 milyon dolarlık yatırım tasfiyesi ise yatırımları aşağı yönde etkiledi.
2024 genelinde Türkiye'nin toplam UDY çekme performansı da güncellendi. Önceki verilere göre 11,3 milyar dolar olan 2024 yılı toplam UDY miktarı, mart ayı verileriyle birlikte 11,7 milyar dolara yükselirken, yıllık artış oranı yüzde 6’dan yüzde 10’a çıktı.
En Fazla Yatırım Ticarete Geldi
2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşen 1,8 milyar dolarlık yatırım sermayesi girişinin neredeyse yarısı, toptan ve perakende ticaret sektörüne yöneldi. 863 milyon dolarla yüzde 48 pay alan bu sektör, uluslararası yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği alan oldu. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 9, bilgisayar ve elektronik-optik ürünlerin imalatı ise yüzde 8 ile öne çıkan diğer sektörler arasında yer aldı.
Mart ayına ait sektörel dağılımda ise yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 23’ü bilgisayar ve elektronik-optik ürün imalatına, yüzde 20’si toptan ve perakende ticarete, yüzde 9’u mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlere, yine yüzde 9’u finans ve sigorta alanına yöneldi. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı ise yüzde 8 pay aldı.
Kazakistan Zirvede, Almanya ve Hollanda Takipte
Kaynak ülke bazında değerlendirildiğinde, 2025’in ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların yüzde 39’u “Diğer Asya Ülkeleri”nden geldi. Bu bölgeyi yüzde 31’le AB27 ülkeleri, yüzde 10’la Amerika kıtası izledi.
Yatırımların ülkelere göre dağılımında ise Kazakistan yüzde 34’lük payla liderliğe oturdu. Onu yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile ABD ve Almanya, yüzde 7 ile İsviçre izledi. Mart ayında ise Almanya yüzde 21’lik payla tek başına en fazla yatırım yapan ülke olurken, Fransa yüzde 17, Hollanda yüzde 12, Avusturya yüzde 10 ve Azerbaycan yüzde 7 ile sıralandı.
Türkiye, Yatırımcının Gözdesi Olmaya Devam Ediyor
Açıklanan veriler, Türkiye’nin yatırım cazibesini artırarak sürdürdüğünü gösteriyor. Özellikle üretim ve ticaret gibi stratejik alanlara yönelen uluslararası yatırımlar, Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin ve yatırım ortamının güçlü sinyaller verdiğini ortaya koyuyor.
İstikrarlı bir yatırım ortamı için reform sürecinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yılın geri kalanında da benzer performansın sürmesinin, ekonomik büyüme hedefleri açısından kritik olduğuna işaret ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: