Türkiye'de son yıllarda, özellikle gençler arasında emek yoğun işlere olan talepte gözle görülür bir azalma yaşanıyor. Bu durum, tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi birçok sektörde işçi açığına yol açıyor.

İstatistiklere göre, Türkiye'de imalat sanayi ve hizmet sektörlerinde eleman açığı rekor seviyelere ulaştı. İlk 4 ayda imalat sanayiinde eleman açığı sayısı 341 bini aştı. Onu idari hizmet faaliyetleri 128 bin 468 açık iş pozisyonu ile takip ediyor. Toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı var. Bu durum, sektörde üretimi ve yatırımları olumsuz etkiliyor.

"EN ÇOK ELEMAN ARANAN MESLEKLER"

Yurtiçi Kargo "en itibarlı iş ortağı" seçildi Yurtiçi Kargo "en itibarlı iş ortağı" seçildi

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (İŞKUR) verilerine göre, Nisan ayında en fazla açık iş pozisyonu özel güvenlik görevlisi mesleğinde yer alırken, bunu turizm ve otelcilik elemanları takip ediyor. Yaz aylarının da yaklaşmasıyla birlikte, otellerde ve turizm tesislerinde eleman açığının daha da artması bekleniyor.

İşverenlerin İŞKUR'a bildirdiği verilere göre, bu meslek grubunda 22 bine yakın eleman aranıyor. Reyon görevlisi pozisyonunda 16 bin 790, konfeksiyon işçisi pozisyonunda 16 bin 210, garson pozisyonunda ise 20 bin açık iş var.

Söz konusu istatistiklere göre, nisanda, 63 bin 105'i erkek, 37 bin 496'sı kadın olmak üzere nisanda 100 bin 601 kişi işe yerleşti. İlk 4 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı 435 bini geçti. İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı ise 856 bin. Yani açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.