Şanlıurfa'da kliniğinde duruş bozuklukları, terapi, pilates gibi birçok alanda hizmet sunan Fizyoterapist Tuğba Karakuş, Impingement Sendromuna ilişkin önemli bilgiler verdi.
Karakuş, şunları kaydetti:
"Omuz ağrısıyla fiziksel tedaviye başvuran hastalar çoktur. Omuz Sıkışma (Impingement) sendromu omuz ağrısının ve hareket kaybın sık rastlandığı bir olgudur. Birçok omuz çevresi tendonun basısıyla beraber oluşan ağrı ve hareket kaybı kişide aktivitelerde sıkıntılar yaşatmaktadır. Ağrı, zayıflık, sertlik gibi semptomlar göstermektedir. Bu durumlar sporsal faaliyet kayıplarına ve mesleki yaşamlarının devam etmesini zorlaştırır. Konservatif tedavide daha çok fizik tedavinin etkinliği mevcuttur. Tedavinin başarılı olması için öncelikle doğru klinik tanının belirlenmesi gerekir. Genel olarak Rotator cuff sendromuyla karıştırabilir. Bu durum hem tedavi maliyetini artırmakta hem de sonuçlarda başarısızlıklara neden olmaktadır.
Erkeklerde kadınlara oranla 3.2 kat daha fazla etkilenmektedir. Fizik tedavi uygulamalarıyla erken dönemde aktivite ve istirahat arasındaki ağrının azalmasında olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Impingement sendromunda ana hedef; ağrıyı ortadan kaldırmak, kas kuvvetini artırmak, limitasyonları önlemek ve günlük yaşam aktivitelerin de hareket kabiliyetini devam ettirmek rehabilitasyon amacıdır.
Biz Tuğba Karakuş kliniğinde ağrı sebebi detaylı bir şekilde inceleyip ağrıya neden olan ana sorunu bakıp öyle karar veriyoruz. Genelde ağrıya yanlış postüral duruşlar, kas kısalıkları, masa başı çalışmak ve baş üstü aktiviteler sebep olabilmektedir. Omuzları önde tutarak omuzda sıkışmalar meydana geliyor ve omuzda olağan alanı daralttığımız için daha fazla sürtünmeler meydana geliyor. Oluşan ağrıları ağrı kesiciler ile rahatlatmaya çalışmak doğru değildir. Bu ileriki aşamalarda daha ağır tablolara sebep olmaktadır.
Soğuk uygulama ağrı ve ödem için kullanılan en bilindik ve doğru yöntemlerden sadece bir tanesidir. Biz hastalardan aktif istirahat isteriz ama bu hareketsiz kalın demek değildir. Hareketsizlik yapışıklıklara neden olabilmektedir. Kliniğimizde kişinin durumu değerlendirilerek ağrı eşiğine göre egzersizler önerilir.
Tedavi olunmazsa yırtığın miktarını veya büyüklüğünü artırabilirsiniz ya da yapışılıklara sebep olabilir, hastalığın seyrini artırabilir daha ağır vakalara neden olabilir. Tuğba Karakuş Fizyoterapi kliniğinde yaptığımız uygulamalar ile cerrahiye gerek kalmaksızın tam bir geri dönüş sağlayabiliyoruz".