Erdoğan, toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarla hem enflasyon hem de elektrik faturalarıyla ilgili yeni düzenlemeye ilişkin konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:
KDV İNDİRİMİ
KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı bakanlığımız tarafından takip edilecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırım uygulanacaktır.
YASTIK ALTI ALTIN DÜZENLEMESİ
Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yol haritamız da kamuoyuyla paylaşılmıştır. Tüm vatandaşlarımızı bu yol haritasına davet ediyoruz.
FİYAT ARTIŞLARI
Elbette canımızı yakan fiyat artışları vardır. Emin olun hepsi geçicidir. Asgari ücrette, memur maaşlarında yüksek oranda artış yaparak hayat pahalılığının insanlarımız üzerindeki yükü azaltmanın peşindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken, kaybedilen huzurun, kaybedilen huzurun geri kazanımı zordur. Asıl olan başı dik durabilmektedir. Asıl olan geleceğe umutla bakan zemine bakabilmektedir.
YÜKSEK ENFLASYON
Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. Onun da üstesinden geleceğiz. Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günlük hayatlarına olan etkileri her geçen ay kendini biraz daha belli edecektir.
ENERJİ FİYATLARI
Son dönemde üzerinde en çok konuşulan hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Türkiye şu anda elektriğin yokluğunu değil sadece fiyatlarını konuşabiliyorsa Türkiye’nin kurulu enerji gücüne borçludur. Toplam elektrik üretimimizi 4 kat artırdık. Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada oldukça yükselmiştir. Ama bu sadece bize mahsus bir durum değil. Doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır.
Elektrik ve doğal faz fiyatları avro üzerinden karşılaştırmasını yaparak gerçek tabloyu sizlere aktarmak istiyorum. Milletimin bunları değerlendirmesi ve aklıselim ile kararını vermesi bir çok şeyi ortaya çıkaracaktır. Türkiye Avrupa’da 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun elektrik hizmeti sunan 3’üncü ülke durumundadır.
ELEKTRİK FATURALARINA DÜZENLEME
210 kw olan tarife fiyatları vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Sivil toplum kuruluşlarının statüsü konut statüsüne dönüştürülecektir. Cem evleri dahil bir çok yerin elektrik faturaları da ciddi oranda düşecektir. Elektrik desteğinde 2.1 milyon olan hane sayısını 4 milyona çıkarıyoruz. 15 milyon liralık yeni bir sosyal destek paketi hazırlıkları talimatını verdik. Kriterlere uyan 4 milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğal gaz desteği sağlayacağız.