Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan teklif kapsamında, Genel Sağlık Sigortas (GSS) prim borcu bulunan vatandaşlara af imkânı getirildi.

Torba Kanun tasarısıyla birlikte maddelerin yasalaşmasıyla birlikte, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi borçlar vazgeçilmez hale geldi. İşte detaylar...

1 Ocak 2012 tarihinde GSS'ye yapılan değişiklikle, prim ödeme zorunluluğu getirildi. Bu değişiklikle beraber kapsam dışında kalanlar, çalışmayanlar ve çalışanlar olmak üzere ayrıldı.

Sigortalı çalışanlar, kendi primlerini dışarıdan ödemeleri durumunda her ay sigorta borcuyla karşı karşıya kaldı.

Aylık gelirin, asgari ücretin üçte birini aşarak gelir testinin belirlenmesiyle, her ay ilgili ay üzerinde asgari ücretin GSS prim hesabında borç oluşur.

GSS primlerinin birikmesiyle, borçlarını zamanında ödemeyen vatandaşlara icra veya haciz talepleri başlatılır.

GSS PRİM BORCUNA AF DÜZENLEMESİ

1 Ocak 2014 tarihinde GSS prim borcu bulunanlar için af düzenlemesi getirilirken, ödenmemiş GSS primlerindeki gecikme cezası ve gecikme zammı iptal edileceği belirtildi.

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

e-Devlet platformu üzerinden vatandaşlar, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaparak sorgulama işlemleri gerçekleştirebilir.

Aşılar, salgın hastalıkların kontrol altına alınmasında önemli role sahip Aşılar, salgın hastalıkların kontrol altına alınmasında önemli role sahip

GSS sorgulama bölümüne erişildikten hemen sonra tescil ve borç sorgulama işlemleri kolayca yapılabilir.

Editör: Haber Merkezi