ABD yönetimi, İsrail’in Gazze Şeridi’nde geçici ateşkesi ve esir takasını içeren yeni bir öneriyi resmen kabul ettiğini duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Hamas’ın teklifi henüz kabul etmediği ancak öneriyi sorumluluk bilinciyle değerlendirdiği ifade edildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un aracılık ettiği önerinin, bölgedeki insani krizin hafifletilmesi ve çatışmaların durdurulması açısından kritik önemde olduğu vurgulanıyor.
İsrail basınında yer alan bilgilere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrailli esirlerin aileleriyle yaptığı toplantıda, ABD’nin sunduğu son ateşkes ve esir takası önerisini kabul edeceklerini bizzat açıkladı. Netanyahu’nun, Witkoff’un Hamas ile Tel Aviv arasında yürüttüğü diplomatik girişimlerin destekçisi olduğu ve bu süreci olumlu değerlendirdiği öğrenildi.
Hamas’tan İlk Tepki: “Öneri İnceleniyor”
Hamas ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, önerinin kendilerine ulaştığını ve ilgili birimler tarafından dikkatle incelendiğini bildirdi. Açıklamada, "Hareketimiz, öneriyi sorumluluk bilinciyle değerlendiriyor. Gazze halkının çıkarları doğrultusunda gerekli kararlar alınacaktır" ifadelerine yer verildi.
Beyaz Saray, Hamas'ın öneriye vereceği cevabın bölgedeki tansiyonu düşürmek açısından belirleyici olacağını belirtirken, sürecin hassas bir diplomasi trafiğiyle ilerlediği kaydedildi.
Ateşkes ve Esir Takası Gündemde
ABD’nin sunduğu önerinin detayları kamuoyuyla henüz tam olarak paylaşılmasa da, esir takası ve Gazze’de geçici bir ateşkes sürecini kapsadığı biliniyor. Bu gelişme, aylardır devam eden çatışmaların sonlandırılması ve bölgedeki insani yardımların ulaştırılması açısından umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.
Washington’un diplomatik çabaları, hem İsrail hem de Filistin taraflarını masada tutmaya çalışırken, uluslararası toplum da Hamas’ın öneriye nasıl bir yanıt vereceğini merakla bekliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: