ANKARA -:Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, 5 TL değerindeki yeni madeni paralar tedavüle giriyor. Yeni paraların üzerinde Atatürk rölyefi, "Türkiye Yüzyılı" logosu ve "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alacak. Bu önemli karar Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu.

5 TL Madeni Paraların Detayları ve Özellikleri

1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 5 TL değerindeki madeni paralar basıldı. Bu paraların detaylı özellikleri ve tasarımı hakkında bilgiler aşağıda sunulmuştur:

Ölçü ve Ağırlık:

Ünlü tavuk markasında bakteri tespit edildi: Marketlerden apar topar toplatılıyor Ünlü tavuk markasında bakteri tespit edildi: Marketlerden apar topar toplatılıyor

- Çap: 28,15 milimetre

- Kalınlık: 1,70 milimetre

- Ağırlık: 8,25 gram

Ön Yüz Tasarımı:

Paranın ön yüzünde, dış halkada Selçuklu mimarisine atıfta bulunan sekiz köşeli yıldız motifi ve bu motifin dış kontörü yer alacak. Halka ve göbek birleşim noktasında bir ay yıldız simgesi bulunurken, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosu yer alacak. Bunun solunda büyük bir "5" rakamı, altında ise "TÜRK LİRASI" yazısı ile yazının altında basım yılı bulunacak.

Arka Yüz Tasarımı:

Paranın arka yüzünde ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi yer alacak. Atatürk rölyefinin çevresinde ise "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı bulunacak.

Tedavüle Çıkış ve Kullanım

Yeni 5 TL madeni paralar, tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından tedavüle çıkarılacak. Bu paralar, günlük ticarette kullanılmak üzere halkın hizmetine sunulacak. Yeni madeni paraların tedavüle girmesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik simgeleri arasında önemli bir yere sahip olacak.

Yeni madeni paralarla ilgili detaylı bilgiye Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitelerinden ulaşılabilir. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisinde yeni bir dönemi simgelemekte olup, paraların tasarımı da ülkenin tarihî ve kültürel zenginliklerini yansıtmaktadır. ( Haber : Abdullah Toprak / Urfa Haber Merkezi ) 

Kaynak: Urfa Haber Merkezi