Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, geleneksel olarak pamuk, mısır ve buğday tarımı hakim olsa da, artan girdi maliyetleri çiftçileri alternatif ürünlere yöneltmeye başladı. Bu kapsamda, son yıllarda Harran'da ekim alanı hızla artan yer fıstığı, Suruç'ta da ekilmeye başlandı.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yer fıstığı ekimi son yıllarda hızla artmıştı. Bu kez fıstık Suruç’ta da ekilmeye başlandı.

Daha önce az miktarda ekimi yapılan yer fıstığı, son 2-3 yılda çiftçilerin alternatif ürün tercihi ile yaklaşık 10 kat artış gösterdi. Yüksek girdi maliyetleri, özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçiler için tarımsal faaliyetleri sürdürmeyi zorlaştırırken, Yıldız kardeşlerin girişimleri bölgedeki çiftçilere ilham kaynağı oluyor.

Bölgenin iklimine ve toprak yapısına uygun bir ürün olan yer fıstığı, pamuk ve mısır gibi geleneksel ürünlere kıyasla daha az su tüketimi ile öne çıkıyor. Bu sayede su kaynaklarının korunmasına da katkıda bulunuyor.

YER FISTIĞININ SURUÇ'TA YAYGINLAŞMASI

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik'ten yılın ilk yarısında 11,2 milyar lira net kar Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik'ten yılın ilk yarısında 11,2 milyar lira net kar

Artan girdi maliyetleri ve pamuk, mısır ve buğdayda yaşanan fiyat düşüklüğü

Yer fıstığının yüksek verimi ve karlılığı

Kısa vejetasyon süresi ve bakımı kolaylığı

Su tasarrufu sağlaması

Suruç'ta yer fıstığı üretiminin yaygınlaşması, bölgedeki tarımsal çeşitliliği artıracak, çiftçilerin gelirini ve dayanıklılığını güçlendirecek ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunacaktır.

Editör: Abdullah Toprak