Quick Finans ve KRONE iş birliğinde önemli ziyaret Quick Finans ve KRONE iş birliğinde önemli ziyaret

Ülke genelinde, düşük gelirli ailelere yönelik destek kampanyaları devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, prim borcu yüzünden sağlık hizmetlerinden mahrum kalan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, 31 Aralık 2024'e kadar devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkına sahip olacaklar.

Bu kapsamda, düşük gelirli ailelerin 18 yaş altı çocukları, 20 yaş altı lise öğrencileri ve 25 yaş altı üniversite öğrencileri genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına alınıyor. Üniversite öğrencileri, mezun olduktan sonra 25 yaşını geçmemek şartıyla 2 yıl boyunca ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

GSS primi 402.44 TL olarak belirlenmiş durumda. Gelir testine girmesi gerekenler ise herhangi bir işte çalışmayan ve ailesinin ödeme gücü olmayan kişiler. Gelir testinde, kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise primleri devlet karşılıyor. Geliri bu miktarın üzerinde olanlar ise kendi primlerini ödemek zorunda.

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurarak genel sağlık sigortası kapsamındaki haklardan yararlanabilecekler. Bu süreçte ödemeleri gereken prim tutarı ise 536 lira olarak belirlenmiş.

YIL SONUNA KADAR ÜCRETSİZ

GSS borcu olanlar, bu yılsonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken borç yükümlülükleri devam ediyor. 18 yaşından küçük Türk vatandaşları, anne veya babalarının sigortalı olmasına bakılmaksızın prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Gençler için GSS prim ödeme yükümlülüğü, eğitimlerini tamamladıktan sonra başlıyor ve 2 yıl boyunca devam ediyor. GSS borcu olanlar, yıl sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek, ancak borç yükümlülükleri devam ediyor.

Düzenleme kapsamında, Bağ-Kur veya GSS prim borcu olanlar da devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanabilecekler. Ancak, bu hizmetten faydalanmak için borçların ödenmesi gerekecek. Gelir testi sonucunda, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların borçları silinecek.

Editör: Haber Merkezi