55 yaş üzerinde vatandaşlar sık sık görülen sarı nokta hastalığı için uzman isimlerden gelen uyarılar dikkat çekiyor. Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil bu hastalığın 55 yaş üstü kişilerde görme yetisinde problemler oluşturduğunu dile getirdi. Uzman doktor yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

GENELDE 55 YAŞ ÜSTÜNDE GÖRÜLÜYOR

“Retinamızın merkezi olan makula yani sarı nokta, gözün arkasında bulunur ve retinanın en keskin görüş merkezidir. Makula dejenerasyonu yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülen ve ilerleyen yaşla sıklığı artan, sık görülen bir göz hastalığıdır”

Sarı nokta hastalığının yüzde 80’inin görüş kaybına neden olduğunu bu kişilerin de büyük bir kısmının 55 yaş üstü olduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Göçgil, “Retinanın en net gören bölgesi olan sarı nokta alanında görmemizi etkileyen pek çok hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan en dikkat çekenlerin başında ise yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) geliyor. Genetik faktörlerin yanı sıra 55 yaş sonrası kişilerde sigara kullanımı, kontrolsüz hipertansiyon ve diyabet ile yetersiz beslenme, ultraviyole ışığa maruz kalma gibi çevresel faktörler de hastalığa yakalanmada önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

GÖRME KAYBINA KADAR GİDİYOR

Göçgil, sözlerinin sonunda ise sarı nokta hastalığının görme kaybına neden olabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Retinamızın merkezi olan makula yani sarı nokta, gözün arkasında bulunur ve retinanın en keskin görüş merkezidir. Makula dejenerasyonu yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülen ve ilerleyen yaşla sıklığı artan, sık görülen bir göz hastalığıdır. Belirtiler yoksa teşhisin yapılması zor olabilir, bir göz görmede sorun yaşarken diğer göz yıllarca normal işlevine devam edebilir. Her iki göz de etkilendiğinde merkezi görme kaybı daha çabuk fark edilmektedir”