Türkiye’de hemen hemen her gün bir ya da birkaç ilaç ‘bulunmayan ilaçlar’ listesine ekleniyor. Şanlıurfa’da kışın gelmesiyle özellikle son dönemde grip vakalarında da ciddi bir artış yaşanmasıyla başta çocuk antibiyotiği olmak üzere ağrı kesicilerden ateş düşürücülere, kulak damlasından tansiyon ilaçlarına kadar pek çok hastalıkta ilaca ulaşım güçleşti.

Şanlıurfa Eczacı Odası, ilaç sıkıntısı nedeniyle eczacılar ile vatandaşın karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “Bugünlerde eczanelerde en çok duyulan cümle 'maalesef bu ilaç şu an piyasada yok'. Bu cümleyi daha fazla hastalarımıza kullanmak zorunda kalmak istemiyoruz. İlaç piyasasındaki bu ciddi eksik giderilmelidir. İlaç yokluğunun sorumlusu eczacınız değildir” açıklamasında bulundu.

HASTA ÖFKESİNİ ECZACIYA BOŞALTABİLİYOR

İlaç sıkıntısının halk sağlığı açısından alarm verdiği yorumlarına neden olurken eczacılar da zaman zaman hastalar tarafından şiddete maruz kalabiliyor.

Yurdun farklı illerinde ilaç yok diye hasta yakınları tarafından saldırıya uğrayan eczacı haberleri medyaya yansırken Şanlıurfa’da eczacılık yapan Abdulkadir Işık da ilaç bulamayan hastaların bazen öfkesine hakim olamadığını söyledi.

IŞIK: GÜNDE 10-15 REÇETEYİ KARŞILAYAMIYORUZ

BİHA'ya konuşan Abdulkadir Işık, ilaç sıkıntısının son iki yıldır zirve yaptığına vurgu yaparak, “İlaç yokluğundan dolayı günde ortalama 10-15 reçeteyi karşılayamıyoruz. Hasta olan tek tek eczaneleri dolaşıyor ilaçlarını bulmak için… Bu kış da çok çetin geçecek gibi duruyor. İlaç yokluğundan dolayı bizim açımızdan risk var tabii ki. Örneğin gecenin bir vaktinde hasta acil ilaç almak için eczaneye geliyor. Eczanede ilaç bulmayınca öfkesine hâkim olamayabiliyor. Bu tür risklerle karşı karşıya gelebiliyoruz” dedi.

“BİZ DE ÜZÜLÜYORUZ”

Eczacı Işık, hastanın da eczacının da mağdur olduğuna işaret ederek “İlaç sıkıntısının sorumlusu eczacılar değil. Bunun tek sebebi, devletin ilaç politikasıyla alakalı.

Hastalara ilaç bulunmayınca biz de üzülüyoruz, rahatsız oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZ SIKINTI ÇEKİNCE HASTA DA SIKINTI ÇEKİYOR”

 “İlaçların yüzde 50’sinden fazlası yok” diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Ateş düşürücü şuruplar, öksürük şurupları, antibiyotikşuruplar, kulak damlası, bazı tansiyon ilaçları ve bazı ağrı kesici ilaçlar yok. Bu durum çok sıkıntılı bir durum. Biz sıkıntı çekince hasta olanlar da sıkıntı çekiyor. Yaşanan ilaç sıkıntısı, devletin ilaç politikasıyla alakalı bir durum. Euro kuru 18-19 lira civarında. Firmaya 10 lira üzerinden para verilirse eğer,kimse ilacını veya malını vermez. Durum böyle olunca eczanelere yansıyor. Eczaneye yansıdığı için doğal olarak hastaya da yansıyor. Herkes mağdur oluyor.”

Eczacı Işık, ilaç sıkıntısının sürmesi halinde Türk Eczacılar Birliği vasıtasıyla eczanelerin kepenk kapatma eyleminin gündemde olduğunu söyledi.