Son haftalarda Türkiye genelinde birçok üniversiteye rektör ataması yapıldı. Halen rektörünü bekleyen üniversiteler var.

Görevdeki rektörün süresi dolduğu ve yeni aday listeleri Cumhurbaşkanlığı’na bildirildiği halde atama yapılmayan üniversitelerden biri de Harran Üniversitesi.

Harran Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik yaş haddinden dolayı emekliye ayrılıyor.

Üniversitede rektör adaylık ilanı 7 Kasım 2022’de yayımlandı. Başvurular 18 Kasım 2022’de sona erdi.

Başvuruların sona ermesinin üzerinden neredeyse 2 ay geçmesine rağmen Harran Üniversitesine rektör ataması yapılmadı.

Rektörlük için çok sayıda isim başvuru yaparken, YÖK'ün 39 aday ile görüşme yaptığı biliniyor.

MAĞDURİYET VE DEDİKODUYA SEBEP OLUYOR

Rektörlük koltuğuna hala atama yapılmamasıyla ilgili ortalıkta çeşitli söylentiler dolaşıyor.

İddialara göre, hala rektör atanmamasının nedeni kentin milletvekilleri arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor, hatta AK Parti Şanlıurfa milletvekillerinin her birinin bir rektör adayı var. Herkes başka bir adayda ısrar edince Cumhurbaşkanı Erdoğan da henüz kararını vermedi.

DIŞARIDAN BİR İSİM SÜRPRİZ OLMAZ!

Urfalıların bir isim üzerinde mutabık kalamaması, mevcut adaylar dışında sürpriz bir ismin atanmasını beraberinde getirebilir.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, bin 196 öğretim elemanının görev yaptığı ve yaklaşık 25 bin öğrencinin bulunduğu Harran Üniversitesine rektör atanmasının gecikmesi hem kurumda hem de kentte endişeli bekleyişe neden oluyor.

Sürecin uzaması, kentte ve üniversitede devam etmesi gereken birçok işin aksatıyor, üniversite içerisinde de huzursuz bir ortam oluşturuyor.

Hala rektör atanmamasına tepki gösteren kentteki sivil toplum kuruluşlarından biri Urfa Düşünce Platformu.

Platform, “Şanlıurfa’nın tek üniversitesi olan Harran Üniversitesinde 27 Aralık’ta mevcut rektörün görev süresi dolmasına rağmen yeni rektörün atanmaması kurum işleyişine zarar vermektedir ve kurumsal işleyişi aksatmaktadır. Bununla birlikte Şehrimizin siyasetçilerinin kılını kıpırdatmamasını hayretle izliyoruz. Yine bu şehrin STK’larının da sessiz kalmalarına anlam veremiyoruz” paylaşımında bulundu.