Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. EYT’de en büyük sorun prim gün sayısındaki farklılık olarak ön plana çıkıyor.

Esnafın emekli olabilmek için Bağ-Kur’a kayıt yaptırması ve 9 bin gün prim yatırması gerekiyor. Ancak esnafın yanında 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışanlar giriş tarihlerine göre 5 binden başlayan prim gün sayısıyla emekli olabiliyor.

EYT kapsamındaki imkanlardan talep edilen gün sayısının SGK’lılardan fazla olması nedeniyle Bağ-Kur’lu esnaf düzenlemeden yararlanamıyor. Ayrıca daha fazla prim günü istenen esnaf emekli olduklarında yanlarında SGK’lı olarak çalışanlardan daha düşük oranda maaş bağlanarak emekli oluyor. Hem daha fazla primi ödeme hem de daha az emekli maaşı esnafları zor durumda bırakıyor.

BİHA'ya konuşan Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, EYT düzenlemesinde birçok esnaf grubundan vatandaşın yaşını doldurmasına rağmen emekli olamadığını kaydetti.

ALTUN: HAK VERİLMESİ LAZIM

EYT yasasını esnaflar olarak desteklediklerini fakat yasada bazı eksikliklerin olduğunu belirten Altun, ”Geçmiş yıllarda esnaflık yapmış sadece bakkallar değil. Fırın, terzi, kasap, berber, marangoz… Çeşitli nedenlerden dolayı o gün Bağ-Kur’a pirim yatırmamış olduğu için yaşını dolmasına rağmen emekli olamıyor. Bunlara bir hak verilmesi lazım” dedi.

DEVLET VATANDAŞLARIN ARASINDA AYRIMCILIK YAPMAZ”

EYT düzenlemesinin esnafa haksızlık yaptığını ifade eden Altun, şunları kaydetti:

“Mevcut Bağ-Kur’lu esnaflar 9 bin gün prim yatırırsalar emekli olabiliyor. Bağ-kur’lu kadınlar ise 7 bin 200 gün prim yatırırsalar emekli oluyorlar. Ayrıca hem kendi primimizi hem de çalışanlarımızın primini ödüyoruz. Primini ödediğimiz işçimiz 5 bin 500 günde emekli oluyor, biz esnaflar 9 bin günde emekli oluyoruz. Devlet vatandaşların arasında ayrımcılık yapmaz. Yapmamalı da, bu bir haksızlıktır. Bunun düzeltilmesi lazım.”

“ESNAF ZOR DURUMDA”

Esnafın zor durumda olduğunu belirten Altun, “Kendi primimizi yatıramıyoruz. Bugün bir prim 3 bin TL olmuş. Sabah gözümüzü açtığımızda ister iş olsun ister olmasın, günlük 100 TL Bağ-kur’a yatırmak zorundayız. Devletimiz sosyal bir devlet. Sosyal devletin gereği olarak da, esnaf ve vatandaşların arasında ayrım yapmaması lazım” ifadelerini kullandı.

“PRİM DESTEĞİ YÜKSELTİLİRSE İYİ OLUR”

Mehmet Altun, devletin işverene verdiği prim desteğinin de yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. Altun, “400 TL prim desteği SSK’lılar için. Bu 400 TL yetmez ama evet misali azdır. Yükseltilirse daha iyi olur” dedi.