Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Türkiye’deki illerde 208 üniversite bulunuyor.

Ülkede en fazla üniversite ve Meslek Yüksek Okulunun (MYO) bulunduğu il İstanbul. İstanbul’da bu özellikte toplamda 61 kurum bulunurken, Ankara’da 22, İzmir’de ise 10 kurum bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN 8. BÜYÜK KENTİ URFA’DA TEK ÜNİVERSİTE VAR

Türkiye’nin 8’inci büyük kenti olan, 2 milyon 143 bin nüfusu bulunan Şanlıurfa’da ise sadece bir üniversite bulunuyor. Şanlıurfa’nın nüfusuna rağmen bulundurduğu üniversite sayısının azlığı dikkat çekiyor.

Ancak Şanlıurfa’dan daha az nüfusa sahip olup, Şanlıurfa’ya göre daha fazla üniversitenin bulunduğu kentler var.

Şanlıurfa’nın yanı başındaki Gaziantep’in nüfusu 2 milyon 130 bin. YÖK’ün verilerine göre, Şanlıurfa’dan daha az nüfusu bulunan Gaziantep’te üniversite ve MYO özelliğinde 4 kurum bulunuyor.

1 milyon 890 bin nüfusu olan Mersin’de bu özellikte 4 kurum bulunuyor. Yine 1 milyon 434 bin nüfusuyla Urfa’dan çok daha az bir nüfusa sahip Kayseri’de de 4 üniversite bulunuyor.

2 bin 33 bin nüfuslu Kocaeli’nde ve 898 bin nüfuslu Eskişehir’de üniversite ve MYO özelliğinde 4’er kurum bulunuyor.

Nüfus bakımından Şanlıurfa’nın çok gerisinde bulunan Kütahya, Sakarya, Malatya, Erzurum gibi kentlerde de 2’şer üniversite bulunuyor.

ŞANLIURFA’DA KAÇ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ EĞİTİM GÖRDÜ?

YÖK’ün verilerine göre, Şanlıurfa’da Harran Üniversitesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 2 bin 443’ü yabancı uyruklu olmak üzere toplamda 24 bin 692 üniversite öğrencisi eğitim gördü.

URFA’DAKİ ÖĞRETİM ELEMANI SAYISI KAÇ?

Harran Üniversitesi’nde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olmak üzere toplamda bin 196 öğretim elemanı görev yaptı.