Bingöl açıklamalarının devamında 3 Ocak 2023 sabahında alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sinde yüzde 25-30 oranında bir artış görüleceğini vurguladı.

OTOMATİK ARTIYOR

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl vergiye dairde yazdığı köşe yazısında 2023’ün ilk zam haberini verdi ve tütün ürünleri üzerinden alınan maktu/ asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarının altı ayda bir ÜFE oranları dikkate alınarak otomatik arttığını ifade etti.

Bingöl açıklamalarının devamında artışın olmaması için Cumhurbaşkanının ‘artış olmayacağı’ yönünde karar alması gerektiğini belirtti ve aksi durumda şu ifadeleri kullandı:

ZAM GÖRÜLECEK

“3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz- Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak. Böylece tütün ürünlerinde yüzde 25-30 oranında bir artış göreceğiz”

Vergi sistemimizde garip bir işleyiş olduğunu belirten Bingöl ödenecek vergilerde yeniden değerleme oranı küsuratı ile birlikte dikkate alınarak hesaplanırken, vergi dilimlerinde, yemek istisnasında ve benzeri yüzde 5’e kadar olan kesirlerin silineceğini aktardı. Ozan Bingöl açıklamalarına şöyle devam etti:

ÖTV ARTIŞI OLACAK

“Örneğin, beyannamedeki damga vergisinde kuruşu kuruşuna bir artış olur. Ama vergi dilimleri her yıl kırpılır, gizli vergi zammına dönüşür. Alkol ve tütün ürünlerinde de aksi yönde CB kararı alınmadığı sürece otomatiğe bağlanmış ÖTV artışı söz konusudur. Bu artış da alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sinde yüzde 25-30 oranında olacaktır.”