Çoğu kişinin haberi yok ama birikmiş parası var e- Devlet hesabında sizi bekliyor... Milyonlarca kişinin hesaplarında biriken paradan haberdar olmadığı ortaya çıkmıştı. Hatırlanacağı üzere yapılan yasal düzenleme ile çalışanların haklarını korumak adına Bireysel Emeklilik Sistemi devreye alınmıştı. 

Bireysel Emeklilik Sistemi ile maaşlı olarak çalışan kişilerin aylıklarından her ay otomatik olarak para kesintisi yapılmaya başlanmıştı. Pek çok kişi sisteme haberdar olman otomatik olarak dahil edildiği için adına kesilen bu paralardan haberdar olmadı. Her ay kişilerin maaşından otomatik olarak kesilen bu rakam biriktiriliyor. 

E-DEVLET BİREYSEL EMEKLİLİK BİRİKİM BES SORGULAMA!

Kişilerin kendilerinden habersiz olarak kesilen bu paraları sorgulamadığı için habersiz oldukları belirtilirken bu paraların belirli bir süre sonra çekilmemesi durumunda iade edilebileceği uyarısı geldi. BES sistemi yanı sıra yeni pek çok şahıs ödemesi içinde e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabildiği belirtiliyor. Örneğin kişinin rapor parası, çocuk yardımı, emzirme parası ve süt parası gibi şahıs ödemeleri de e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. 

E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ NASIL SORGULANIR?

BES ödemelerinin yanı sıra şahıs ödemeleri de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Rapor parası, emzirme parası, yol yardımı, doğum yardımı ve cenaze yardımı gibi ödemeler de e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. e-Devlet şahıs ödemeleri sorgulama bölümünden unuttuğunuz paranın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

e-Devlet sistemine kimlik numaranı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Şahıs Ödemeleri Sorgulama yazarak ilgili bölüme ulaşabilirsiniz. 

T.C. KİMLİK NO İLE BİREYSEL EMEKLİLİK SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Bireysel Emeklilik Sistemi BES üzerinden maaşından kesinti yapılan kişiler bu durumu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler. 

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümünde Takasbank yazarak Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri bölümüne ulaşabilirsiniz. BES parası biriken kişiler buradan öğrenerek para iadesi talep ederek birikmiş paralarını geri iade alabilecekler. Bu bölümde yapılan açıklamada "Bireysel emeklilik sistemi katılımcısıysanız, BES iptalleri için aşağıda “Kurum Adı” kısmında yer alan emeklilik şirketinize başvurmanız gerekmektedir. TAKASBANK üzerinden herhangi bir işlem yapılmamaktadır" ifadelerine yer verildi.