Türkiye’de milyonlarca vatandaş TOKİ’den sosyal konut satın alabilmek için başvuru yaptı. Geçerli olan başvurular TOKİ tarafından belirlendi ve il il kura çekimleri başladı. 3O ilde yaklaşık 60 bin konutun hak sahibi şimdiden belirlendi. Kura çekimleri hız kesmeden devam ederken 2023 yılının Mart ayının sonuna kadar 250 bin konutun hak sahibi belirlenmiş olacak. Hak sahipleri TOKİ ile sözleşme yaparak konutlarını teslim almayı bekleyecekler.

TOKİ SOSYAL KONUT TAKSİTLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

TOKİ sosyal konut taksitleri için ödemelerin ne zaman başlayacağı merak ediliyor. TOKİ tarafından verilen bilgilere göre kura çekimlerinde isimleri çıkan ve hak sahibi olan vatandaşlar TOKİ ile sözleşme yapacaklar. Bu sözleşmelerin yapıldığı aydan sonra başlayan aydan itibaren taksit ödemeleri başlayacak. Vatandaşlar sosyal konut taksitlerini ödemeye başlayacaklar ve 2 yıl içerisinde de konutlarını teslim alacaklar.

TOKİ SOSYAL KONUT PEŞİNAT VE TAKSİTLERİ NE KADAR?

TOKİ’nin 250 bin sosyal konut projesinde konut fiyatları projeden projeye değişik olabilecek. Ancak son yapılan güncel bilgilendirmeye göre ev fiyatları 608 Bin TL'den başlıyor ve 908 Bin TL’ye kadar çıkıyor. Aylık taksitleri ise 2.280 TL’den başlayarak 3.5662 TL’ye kadar yükselebiliyor. Vatandaşlar en az yüzde 10 peşinat ödemesi yapmak şartıyla 240 ay vadeyle bu sosyal konutları satın alabiliyorlar.

SOSYAL KONUT TAKSİTLERİ HANGİ ORANLARDA ARTACAK?

TOKİ tarafından uygulanan sosyal konut taksit sisteminde belirli bir düzen içerisinde yılda iki defa taksitlerde artışa gidiliyor. TOKİ mevzuatında yer alan bilgilere göre sosyal konut taksitleri memur maaş artış oranı dikkate alınarak artış hesaplaması yapılıyor. Memur maaşlarına yapılan zam oranı kadar TOKİ taksitlerinde artış yapma hakkı bulunuyor. Ancak TOKİ’nin bu hakkı kullanıp kullanmama yetkisi bulunuyor. Memur maaş artış oranı çok yüksek olursa TOKİ daha düşük oranlarda sosyal konut taksitlerini arttırabilir. Çevre Bakanı Murat Kurum da daha önce yaptığı açıklamada vatandaşların zorlanacağı bir oranda taksitlere zam yapılmayacağını bildirmişti.

OCAK AYINDA TOKİ SOSYAL KONUT TAKSİTLERİ NE KADAR OLACAK?

Enflasyon rakamları ve memurların toplu iş sözleşmesine göre memur maaşlarına Ocak ayında yaklaşık yüzde 18 oranında zam yapılacağı tahmin ediliyor. Kesin zam oranı ise Aralık ayının enflasyon rakamının belirlenmesinin ardından belli olacak. Bu yüzde 18 zam TOKİ sosyal konut taksitleri için de uygulanırsa 2+1 evler için 2.280 TL’lik taksit 2.690 TL’ye, 3+1 evler için 3.562 TL olan taksit 4.203 TL’ye yükselecek.