Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, geçtiğimiz günlerde kardeşi tarafından öldürülen Bahar Hezer’in ölümüyle ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a TBMM’de soru önergesi verdi.

Milletvekili Sürücü, Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Ayşe Sürücü, kadın cinayetleriyle ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şu soruları sordu.

1- Bakanlığınız Bahar Hezer’in cinayetinin takipçisi olacak mıdır?
2- Türkiye'de her gün neredeyse en az bir kadının öldürüldüğü göz önüne alındığında, kadın cinayetlerinin vardığı boyutu nasıl değerlendirmektesiniz?
3- Bahar Hezer’in katledilmesiyle bir kez daha gündemleşen silahların rahatlıkla temin edilmesine dönük, kadın cinayetlerinde çoğunlukla ateşli silahların tercih edilmesi de göz önüne alındığında ilgili bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılması gündeminizde var mıdır?
4-Bakanlığınız tarafından kadın cinayetlerine ilişkin verilerin toplanmasına dönük bir çalışmanız var mıdır? Böylesi bir çalışmanız var ise Bakanlık verilerine göre son 5 yılda kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür? Yine böylesi bir çalışmanız var ise veriler neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır?
5- Son 5 yılda kadın cinayeti işleyen kaç erkek ceza almıştır? Bu erkeklerden kaçı iyi hal indiriminden yararlanmıştır?
6- Bakanlığınız bünyesinde bu güne kadar kadına yönelik katliamların ve erkek şiddetinin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasına dönük ne tür politikalar üretilmiştir?
7- Kadın cinayetlerinin ve erkek şiddetini önlenmesiyle ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmazken kadınların uzun mücadeleleri sonucu kazanılmış haklarının aleyhine erkek bakış açısıyla yapılmak istenen düzenlemelere destek vermenizin gerekçesi nedir?