Benzin ve motorin fiyatlarında meydana gelen değişim sürücülerin fiyatları yakından takip etmesine neden oluyor. Konuya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Rusya, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını duyurmasına rağmen AB ülkelerinin 60 dolar tavan fiyatı uygulamasını devreye alacağı öğrenildi.

BAZI DEVLETLER KABUL ETMEDİ

Buna ek olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizmasının kurulmasını da söz konusu olması bekleniyor. AB Komisyonu, üye ülkeler arasında uzlaşı sağlamak üzere Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün variline 60 dolar tavan fiyat uygulanmasını teklif etti. Ancak bu teklif bazı devlet tarafından onaylanmadı.

60 DOLAR TAVAN UYGULAMASI

Bunun dışında Rus petrolüne 60 dolar tavan uygulamasının getirilerek yeni bir fiyat mekanizmasının kurulması gündeme bomba gibi düştü. Tavan fiyat uygulaması 2 ayda bir değerlendirilmeye alınacak. Fiyatların piyasaya göre yüzde 5 daha aşağıya tutulması sağlanacak.

5 ARALIK’TA UYGULANACAK

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması 5 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek. Böylece, Rus petrolünün belirlenen fiyattan daha düşük bir seviyede satılmaması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta, reasürans ve aracılık hizmeti sunamayacak.