Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yoğun antibiyotik kullanımın düşürülmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Akılcı İlaç Kullanımı Uygulaması kapsamında E-reçete sistemi üzerinden hastalarına diğer doktorlara göre daha az antibiyotik yazan hekimler belirleniyor. Bu hekimler ziyaret edilerek kendilerine teşekkür ediliyor.  

Şanlıurfa’da da İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ögr. Üyesi Dr. Abdullah Solmaz ve Şanlıurfa Akılcı İlaç İl Koordinatörü Mesut Hamidanoğlu ile kentte en az antibiyotik yazan aile hekimlerinden Dr. Sabri Yıldızsoy’u çalıştığı sağlık ocağında ziyaret etti.

14 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde gerçekleşen ziyarette Gülüm ve beraberindekiler, Dr. Yıldızsoy’a teşekkürlerini iletip çiçek verdi.

"Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır" diyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Gülüm, şunları söyledi:

"Antimikrobiyaller yalnızca hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun dozda ve sürede kullanılmalıdır. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini yavaşlatmak için antibiyotikleri akılcı kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir."

Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya üremesini durduran ilaçlar olarak biliniyor. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu ilaçlar çok büyük öneme sahip. Ancak bu ilaçların gereksiz kullanımı vücudu dirençsizleştiriyor.