Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Dünya çapında şiddete karşı dayanışmayı yükseltme, mücadeleyi büyütme ve erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren kadınları saygıyla anma günü.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınların maruz kaldığı şiddete yönelik yeni bir rapor yayımlandı.

UNODC ve UN Women tarafından yapılan araştırmaya göre, 2021 yılında her saat başı ortalama olarak 5’ten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi aileleri veya yakın partnerleri tarafından öldürüldüğünü gösteriyor. Rapor, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Rapordan kadın cinayetleriyle ilgili öne çıkan veriler şöyle:

  • 2021 yılında dünyada 81 bin 100 kadın ve kız çocuğu kasıtlı olarak öldürüldü. Kadın cinayetlerinin toplam sayısı son on yılda büyük ölçüde değişmedi.
  • Kadın cinayetlerinin çoğu kadınların yakın partnerleri ya da aile üyeleri tarafından işlendi.
  • 2021 yılında dünyada yaklaşık 45 bin kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü. Yani kadın cinayetlerinin yaklaşık yüzde 56’sı yakın partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendi. Bu, ortalama olarak her saat başı, beşten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi ailelerinden biri tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.
  • Kadın cinayetlerinin en çok görüldüğü kıta Asya olurken (17 bin 800 kadın cinayeti), bunu Afrika izledi (17 bin 200 kadın cinayeti).
  • Amerika kıtasında 2021 yılında tahminen 7 bin 500 kadın ve kız çocuğu yakın partneri ya da diğer aile üyeleri tarafından öldürülürken, Avrupa’da bu rakam 2 bin 500 olarak gerçekleşti.
  • Rapor, kadın cinayetleri rakamlarının yüksekliğine dikkat çekerken, bu rakamların çok daha yüksek olabileceğine işaret ediyor. Bazı cinayetleri “toplumsal cinsiyete dayalı cinayet” olarak tanımlamak için yeterli veri olmaması sebebiyle birçok kadın cinayetinin bu rakamın dışında kaldığı vurgulanıyor. Diğer yandan COVID-19 salgınının başlarında kadın cinayetlerinde ciddi bir artış olduğu kaydediliyor.

Geçen yıl kadın ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 56’sının eşleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldüğünü gösteren rapor hakkında konuşan UN Women İcra Direktörü Sima Bahous, “Kadın cinayetleri önlenebilir, bunu yapmak için araçlar ve bilgi mevcut. Özellikle kadın örgütleri değişim için savunuculuk yapıyor. Kadınların ve kız çocuklarının evde, sokaklarda ve her yerde güvende olmalarını sağlamak için daha somut adımlara ihtiyacımız var” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ TABLO NASIL?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 2022'de elde ettiği verilerle kadına yönelik şiddetin analizini çıkardı.

TKDF, gazetelere ve internet medyasına düşen haberlerden elde ettikleri verilerle “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Veri Analizi”ni yayımladı.

Bu verilere göre geçen yıl öldürülen kadın sayısı 348 iken, bu yıl 11 Kasım’a kadar 327 kadın, erkekler tarafından katledildi.

Araştırmaya göre katledilen kadınların çoğu, birlikte olduğu erkekler tarafından öldürüldü. 

Verilere göre katledilen kadınların 116’sı birlikte ilişki yaşadığı, 75’i şüpheli, 40’ı boşanma veya ayrılma aşamasında, 37’si aile içinden, 31’i boşandığı veya ayrıldığı, 14’ü tanıdığı, kızının, kardeşinin veya annesinin bağlantılı olduğu, 4’ü kimliği belirlenemeyen, 3’ü ise tanımadığı erkekler tarafından katledildi.