Tarihin sıfır noktası’ Göbeklitepe, dünyanın en büyük doğal akvaryumu olan Balıklıgöl, doğal güzelliklere sahip “sakin şehir” Halfeti gibi birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Şanlıurfa, doğa, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir şehir.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle yılın özellikle sonbahar döneminde turist yoğunluğunun yaşandığı Şanlıurfa’da, kent, okulların bir haftalık tatil olmasından dolayı tur gezisi yapan turistlerin akınına uğradı.

Artan ilgi dolayısıyla kentteki lüks oteller başta olmak üzere çeşitli büyüklükteki konukevlerinin tamamı dolarken, şehre gelen yerli ve yabancı turistler otellerde ya yer bulamadı ya da odalar için fahiş fiyatlar ödemek zorunda kaldı. Turistlerin bu mağduriyetinin kentin imajını zedelediği yorumlarını beraberinde getirdi.

Turizmciler, kentte yaşanan turist yoğunluğu ve konaklama noktasında yaşanan eksikliği BİHA'ya değerlendirdi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Yönetim Kurulu Üyesi Rahime Yaşar, otellerin dolu olmasının yatırımcıyı Urfa’ya çekeceğini belirterek, yerel yönetimin dışarıda yatırım ortamı arayan kişileri bulup Urfa’ya getirerek gerekli imkanları sağmaları gerektiğini vurguladı.

YAŞAR: OTELLERİN DOLU OLMASI GÜZEL BİRŞEY

 “Otellerin dolu olması markaların, otel yatırımı düşünen firmaların, kişi ve kuruluşların dikkatini çeker” diyen Yaşar, “Tercih edilen lokasyon haline gelirsiniz. Bu kötü bir nokta değil, güzel bir noktadır. Özelikle nitelikli yatak dediğimiz yani, büyük markaların, zincir markaların ve 4-5 yıldızlı otellerin şehre gelmesi gerektiğinin önemine vurgu yapıyoruz. Bu doluluk da bu konuda ne kadar haklı olduğumuzun göstergesidir” dedi.

“FİYATI YÜKSELTİYORSANIZ STANDARDINIZI DA YÜKSELTMELİSİNİZ”

“Fiyatı yükseltiyorsanız, standartınızı da ona göre yükseltmeniz gerekir” diyen Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otel fiyatlarının yüksekliği arz talep meselesiyle birlikte yukarı doğru çıkış yapabiliyor. Bu dünyanın her yerinde olabilecek şeyler. Bizim buradan kendi işletmelerimizden istediğimiz konu şu, fiyatı arttırabilirsiniz, olabilir yoğun dönemdir. Yer yok. İnsanlar fazla ücret teklif edebilir. Ama örnek veriyorum, bin liralık ürün satıp 100 liralık hizmet veriyorsanız sıkıntı oradadır. Fakat bin liralık hizmet verip, 600-700 liralık bir hizmet sunuyorsanız bunun hiçbir sakıncası yok. Dünya üzerindeki uygulamalar bu yöndedir. Fiyatı yükseltiyorsanız, standardınızı da ona göre yükseltmeniz gerekir.”

“URFA ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYABİLİR”

Yerel yönetimlerin yatırımcıyı getirip gerekli imkanları sağladıkları takdirde Şanlıurfa’ya gerekli tesislerin yapılacağını ifade eden Rahime Yaşar, şunları kaydetti:

“Biz turizmciler olarak, her zaman ve her ortamda söylüyoruz. Yerel otoritenin, valiliğin özelikle büyükşehir belediyesinin dışarıda yatırım ortamı arayan kişileri bulup, Urfa’ya getirip her türlü imkanı sağlamalarını bekliyoruz. Turizm Bakanlığı’nın çok güzel teşvikleri var bu konularda. Urfa kültür ve turizm potansiyeli en yüksek olan illerden biridir. Devletimize ekonomimize çok büyük katkılar sağlayak döviz girdisi sağlayabilir. Ama bunun için yerel otoritenin çok ciddi planlama yapması gerekiyor. Kendi başlarına değil, profesyonellerden mutlaka destek alınması gerekiyor.”     

ÇOBAN: ÇOK YATAKLI YENİ OTELLER LAZIM

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Genel Sekreteri ve Türkiye Turist Rehberler Birliği Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban ise, otel fiyatlarının Urfa’da yüksek olmasının sebebinin, hem konaklama tesisinin yetersiz olduğundan hem de maliyetlerin artışından kaynaklandığını kaydetti.

Çoban, Şanlıurfa’da konaklama tesislerin arttırılması gerektiğini ve bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan bölgeye turizm teşvik paketi istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Şanlıurfa’da zaten ihtiyaca tam cevap verememe sorunu var. Yeni açılacak otellerimiz var. Ama yeterli sayıda değil. Çok yataklı yeni oteller lazım. Yıllık 1,5 milyon yatak kapasitesi var. Bu yetersiz. Daha çok yatak kapasitesi kazandırılması lazım ki insanlar gelip Urfa’da konaklayabilsin. Şanlıurfa’da yer bulamayan turistler Gaziantep ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illere gidiyor. Bu yüzden biz Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan konaklama tesisi anlamında turizm teşvik paketi istiyoruz. Hatta bütün Güneydoğu illerine olsun. Çünkü şu anda müthiş bir turist yoğunluğu var. “