DEVA Partisi Şanlıurfa Eyyübiye Kurucu İlçe Başkanı Mahmut İbrahimoğlu'nun Aralık 2015'te yaptığı açıklamalar sosyal medyada gündem oldu. 

İbrahimoğlu, 20 Aralık 2015'te İpekyol Gazetesi'ne Dünya Arapça Günü ile ilgili yaptığı açıklamada “ Türkiye'nin bir Arap devleti olmasını istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

O dönemde Anadolu Arapları Derneği Şanlıurfa İl Başkanı olan Mahmut İbrahimoğlu’nun sözleri sosyal medyada yeniden gündem oldu.

İbrahimoğlu’nun “Biz Türkiye’nin bir Arap devleti olmasını istiyoruz. Biliyorum bu cümle çok iddialı oldu ve açıklama gerektiriyor. Bir devlet bünyesinde bulundurduğu tüm halkların devletidir. Biz Arap isek bu ülkenin en kadim halkıysak ve bu devlet bir cumhuriyetse demek ki bu devlet bizimdir. Öyleyse bu devlet bir Arap için bir Arap devletidir. Tabii ki somut olarak bunu görmüyoruz. Devlet tek bir halka endeksli olduğu için bu cümle tuhaf geliyor. Bu devlet bir Türk bir Kürt bir Arap devleti olmalıdır. Hükümet bu talebi kabul ettikten sonra bunun formülünü oluşturabilir” ifadeleri sosyal medyada eleştiri aldı.

ESKİ DAVA ARKADAŞINDAN TEPKİ

Mahmut İbrahimoğlu’na tepki gösterenlerin arasında bir dönem birlikte siyaset yaptığı bir isim de bulunuyor. Bir dönem DEVA Partisi Bozova İlçe Başkanlığı yapan Avukat Ali Arusoğlu, sosyal medyasındaki paylaşımında “Bir zamanlar beraber yol yürüdüğüm arkadaşımdan bu tür açıklamalar görmek gerçekten üzücü. Bu ülkenin en kadim halkının Arap’lar olduğunu beyan etmesi umarım gafletten öte değildir” ifadelerini kullandı.

İBRAHİMOĞLU: SAPTIRILIYOR

Sözlerinin gündeme gelmesinin ardından sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Mahmutoğlu, “2015’te yaptığımız açıklamamızın tamamı burada, saptırılıp farklı alanlara götürülüyor, kamuoyunun bilgisine” dedi.

İL BAŞKANI DA SAHİP ÇIKTI

DEVA Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz yıllar önce yapılan bir söyleşiden cımbızlayarak alınan sözlerin tamamen yanlış olduğunu vurgulayarak Mahmutoğlu’na sahip çıktı. Tüysüz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Siyasette bir yanlışı düzeltmek için ‘aslında öyle değil böyle demek istedi’ mealindeki savunmaları çok komik bulduğumu ifade etmek isterim. Onun yerine hepimiz insanız, insan et ve kemikten ibarettir, hata da insana mahsustur demeyi tercih ederim. Eyyubiye Başkanımızın 8 yıl önce ‘bu devlet ne kadar Türkünse o kadar da Kürdün ve Arabındır. Türk,Kürt ve Arap devleti sahiplenmeli devlet de aralarında ayırım yapmamalıdır’ mealindeki ifadesinin yeni söylenmiş gibi sunulmasını ucuz bir argüman olarak görüyor ve doğru bulmuyorum. O ifadelerin içinde doğru bulmadığım, katılmadığım hususlar da yok değil; ancak o demeçten sosyal medyaya yansıtıldığı gibi bir sonucu çıkarmak da mümkün değil”.